Da li je uopšte uhapšen Fikret Abdić?

Vijesti 30. sep 202119:20 0 komentara

Fikret Abdić je uhapšen. A potom. Fikret Abdić je slobodan. Oprečni medijski natpisi obilježili su dešavanja oko navodnog hapšenja načelnika Velike Kladuše. Svi su u ovom trenutku zbunjeni i ni sama porodica Abdić ne zna šta se zapravo tačno desilo jučer. Podsjećamo, Laburistička stranka je objavila video u kojem, prema navodima porodice, pripadnici SIPA-e obavještavaju Abdića da je raspisana potjernica za njim zbog niza krivičnih djela.

Obilježila ga je afera Agrokomerc, proglašenje tzv. Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom rata, ali i presuda za ratne zločine. Dugogodišnji vladar Velike Kladuše Fikret Abdić ponovo je u fokusu.

Akcija hapšenja Abdića je, kako navode iz Laburističke partije BiH, naprasno prekinuta bez detaljnijeg objašnjenja. Njegova kćerka Elvira Abdić-Jelenović izvijestila je da se nalazi na svom radnom mjestu.

“Načelnik je otišao jutros na posao… njegov odvjetnik sinoć nije mogao doći. On je stariji i ima svoje probleme, o kojima neću govoriti. Ovim državama poručujem: Gdje bi mi trebali biti? Koliko će svi predmeti trajati? Hoću li ja sa svoje 54 godine nastaviti voditi sudske procese stare 30 godina od Fikreta Abdića, pa onda i moja djece nakon smrti naše”, pita Abdić-Jelenović.

Iz SIPA-e odgovor na naš upit da nije priveden…

“U cilju istinitog informisanja javnosti i sprječavanja širenja dezinformacija oko toga da li su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, po međunarodnoj Interpolovoj potjernici NCB Interpola Zagreb, slobode lišili Fikreta Abdića, obavještavamo Vas da navedeno lice nije lišeno slobode, od strane policijskih službenika SIPA-e”.

Javnosti se obratio i sam Abdić. Smatra da se sve ovo dešava kako bi se narušio njegov ugled. Podsjećamo, Abdić je 2002. godine u Hrvatskoj osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina. On je također bio uhapšen u junu prošle godine u okviru akcije kodnog naziva Mreža. Tada je uhapšeno još pet osoba. Iz pritvora je pušten prije samih izbora.

“Sve je učinjeno da ne budem izabran u drugom mandatu… kada se u tome nije uspjelo onda je lansirana priča. Dešava se ta zloupotreba mog rada od kuće na koji imam pravo, da nisam dolazio na posao. Ja sam uzeo rizik na sebe da u prostoru stranke primam goste i da tu dolaze gosti”, kaže načelnik Velike Kladuše.

Niko od pomenutih aktera nije htio opširnije komentarisati dešavanja oko hapšenja. Stranka aktuelnog načelnika Velike Kladuše smatra da se sve može okarakterisati kao incident koji pokazuje neuvezanost pravosuđa i slabu koordinaciju onih koji izdaju naredbe i onih koji ih izvršavaju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!