Bursać: Je li Vulin izjavom da svi Srbi žive u jednoj državi – mislio na Srbiju

Vijesti 18. jul 202217:07 > 20:09 11 komentara

"Srbija nije parking za ološ iz Azije", rekao je, šetajući u crnoj uniformi, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin kraj grupe migranata pognutih glava, uhapšenih na srbijansko-mađarskoj granici. Jedan od prvih koji je osudio ovaj potez kontroverznog ministra bio je i gost Dana uživo, književnik i novinar Dragan Bursać.

U svojoj reakciji ste zaključili da je “bolesnik Vulin kazao ono što 80% bolesne Srbije misli i vizuelizuje”?

Nažalost, to je istina. Ono što priča Vulin Srbija misli. Fotografiju sa migrantima postavio je Vulin i njegov tim na dan kada su ubijen Srebreničani od Škorpiona iz Srbije. Ta fotografija je zapalila dušu svakog normalnog čovjeka.

Vulin je nedavno izjavio da je jedini način za stabilizaciju Balkana da svi Srbi žive u jednoj državi, je li to “srpski svet” i da li je Otvoreni Balkan drugo ime za to?

“Srpski svet”, velika Srbija ili Otvoreni Balkan to je težnja srpske politike, pod vodstvom SANU-a, posljednjih 150 godina što je dovelo do genocida u Srebrenici. Njegova izjava da će svi Srbi biti u jednoj državi – ne znam je li mislio da svi Srbi trebaju biti u Srbiji ili najavljuje nove osvajačke ratove. Ne znam šta je skandaloznije. On je glasnogovornik režima.

Vulinov šef, Aleksandar Vučić postao je vijest vikedna u regionu tako što je odlučio svratiti u Jasenovac, što mu je zvanična Hrvatska zabranila. Ko je u ovoj situaciji ugrozio “dobrosusjedske” odnose?

Vučić je na svoju ruku odlučio da trkne do Hrvatske, mimo svih protokla. Javio se samo Pupovcu. Ako iko zna kako se treba protokolarno ponašati – to je Vučić. I ako to radite mimo protokola znači da pravite skandal. Tabloidi u Srbiji su krenuli u sveopštu hajku i samo vidite u naslovima ustaše ovo, ustaše ono. Međutim, ja ga pitam čiji je onaj ukrajinski avion koji se srušio sa srpskim oružjem i kome je ono bilo namijenjeno? Zašto niko to ne govori? Fascinantno je da se to poklopilo sa zabranom odlaska Vučića u Jasenovac.

Kako su mjesta poput Jasenovca, pa i Srebernice, postala poligon za obračune i skupljanje političkih poena?

Mjesta poput Jasenovca i Srebernice trebaju biti sveta, mjesta gdje se dolazi u tišini, i sa klečanjem da odajemo poštovanje ubijenom žrtvama.

Postavlja se pitanje da li Vulin i Vučić, kao i Milanović, kada mimo protokola dolaze u BiH ukazuju poštovanje državi?

Senad Avdić ima sjajanu kolumnu gdje je rekao da su u Hrvatskoj sjajno reagovali kada nisu Vučiću dali da uđe u poluprivatnu posjetu, ali je i postavio pitanje kako Milanović ulazi u BiH bez ikakvih najava? On je redovan gost u zapadnoj Hercegovini i znamo šta govori. Ovo što je uradila Hrvatska može biti poučak Bosni i Hercegovini da se počne ponašati kao suverena zemlja.

Vaš komentar na govor crnogorskog premijera Dritana Abazovića u Srebrenci?

Koja je matematička vjerovatnoća da neko od svih konstrukcija, riječi i rečenica, odabere tu u kojoj kaže da u genocidu nisu stradali Bošnjaci? I koja je vjerovatnoća da to uradite slučajno? Ako vas ljudi nazivaju Vučićevim potrčkom, sa ovakvom izjavom, ne ostavljate mnogo sumnji da to zaista i niste.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare