Da li Mađarska i/ili EU dolijeva ulje na vatru političke krize u BiH?

Vijesti 23. dec 202107:07 > 07:11 2 komentara
N1

Mađarski premijer Viktor Orban daće 100 miliona eura pomoći Republici Srpskoj jer, kako je sam najavio - “Mađarska daje finansijsku pomoć bosanskim Srbima i protivi se sankcijama njihovom čelniku Miloradu Dodiku.“ Potvrdio je to sam Orban jučer za BIRN.

Također Mađar, blizak desničarskom premijeru, Oliver Varhelyi, aktuelni evropski komesar za proširenje sa Miloradom Dodikom prije mjesec dana prilikom posjete Banjaluci, dogovorio je datum održavanja Posebne sjednice NSRS o prenosu nadležnosti, dinamiku provođenja zaključaka. Time i rastakanje države Bosne i Hercegovine. Navodi se to u izvještaju za Brisel Johanna Sattlera, šefa Delegacije EU u BiH, koje je jučer objavio portal Istraga.ba.

Dodatno ulje na vatru doliva se u jeku bosanskohercegovačke političke krize.

Ali, Vahelyi za krizu, navodi se u spomenutom izvještaju Sattlera, krivi Valentina Inzka, bivšeg visokog predstavnika.

Kako je cijeli Balkan išao na noge Orbanu?

Slučajno ili ne, sada? Da li je ovo mađarska namjera ili namjera Evropske unije?

„Svi putevi balkanskih proruskih političara vode do Orbana. Tako sam naslovio analizu iz aprila ove godine u kojoj se mogu pročitati sve veze zvaničnika iz Makedonije, Srbije, BiH i Slovenije sa mađarskim premijerom. Orbanu su na noge išli Dragan Čović i Milorad Dodik, Orban podržava slovenačkog premijera Janeza Janšu, Orbanova Mađarska pružila je utočište bivšem proruskom makedonskom premijeru Nikoli Gruevskom“, rekao je za N1 urednik portala Istraga.ba, Avdo Avdić.

U Bosni i Hercegovini situacija se dodatno usijala i Orbanovom izjavom kako je “izazov sa Bosnom- kako integrirati zemlju sa 2 milona muslimana”.

Ko iole prati zbivanja u EU i u regiji, ovi potezi mađarskih zvaničnika ga ne mogu iznenaditi. Prisjetimo se septembra ove godine i Demografskog foruma u Budimpešti. Sjetimo se izjava učesnika tog Foruma koji su govorili (Milorad Dodik) da se Evropa mora odbraniti od mislimana koji “ne napuštaju svoje vrijednosti”, ističe Avdić za N1.

Šta čini EU, vedri li i oblači njome Orban?

Visoki zvaničnici EU, iza kulisa, rade na “ispravljanju“ novog (Inzkovog, op.a.) zakona u Bosni i Hercegovini koji kriminalizuje poricanje genocida nad 8.000 Muslimana u Srebrenici, nakon što su privatno zaključili da bi mogao izazvati ponovno rasplamsavanje novog regionalnog sukoba, objavio je jutros ugledni The Guardian.

„Viktor Orban nije EU, ali o proširenju EU odlučuje Orbanov kadar Oliver Varhalyi kojeg je u potpunosti razotkrila zabilješka ambasadora EU Johanna Sattlera. Ponavljam, Orban nije EU, ali i Orban nije usamljen u EU. Makedonija je žrtvovana početkom ove godine, Crnu Goru su sada spojili sa Srbijom u okviru pregovora za pristup EU. To su poruke da je Vučićeva Srbija prihvatljiva Evropskoj uniji, ali da Crna Gora, BiH i Makedonija – nisu. Ako se pitate zašto, onda odgovor trebate potražiti u Dodikovim i Orbanovim izjavama o muslimanima. I, da ne zaboravimo, Viktora Orbana je nekoliko puta proteklih godina spašavala Angela Merkel, bivša kancelarka najbitnije članice EU – Njemačke“, pojašnjava za N1 Avdo Avdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare