Da li Mofas čeka krah: Poslijedice ne snose samo radnici, već i cijele porodice

Vijesti 02. aug 202113:39 1 komentar
N1

Radnici fabrike MOFAS iz Istočnog Sarajeva okupili su se danas u krugu fabrike kako bi ukazali na težak položaj i poslali poruku da će biti pogubno uliko ovo preduzeće, koje je privatizovano prije šest godina, ode u likvidaciju ili stečaj. Više od 80 radnika moglo bi završiti na birou, a biće ugroženo mnogo više ljudi, jer svi oni imaju porodice.

Takva je i porodica Nenada Štake, koji je nekašnji radnik FAMOS-a iz Hrasnice, jugoslovenskog giganta, čiji je dio proizvodnje nakon završenog rata, izmješten u Isstočno Sarajevo. Njegova kćerka, Olga Štaka, stipendista Burch univerziteta kaže za N1, kako je otac jedini imao primanja u porodici, a sada bi se moglo sve promjeniti.

N1

“Moj otac od 1986. godine radi u FAMOSU, a evo posljednjih godina u MOFAS-u. Jedini je zaposlen u našoj porodici unazad 10 godina. Imam 22 godine, završila sam bachelor studije i planiram da nastavim, ali ću morati da ze zaposlim i da sama sebe finansiram.”,  kaže Štaka.

“Ostavljeni na cjedilu”

Ističe kako bi to iziskivalo puno radno vrijeme, zbog čega bi mogla da u potpunosti da zapostavi studije.

“Ovo je očigledan dokaz da nisu samo radnici ti koji snose posljedice neodgovornosti ove kompanije, već kompletne porodice, jer mnogi su, kao i moja porodica, sada ostavljeni na cjedilu jer radi samo jedan član porodice. U protekle 3 godine, možda i više, nisam bila u mogućnosti da ovjerim zdravstvenu knjižicu. Moj otac sada nije u mogućnosti ni da ima redovna primanja koja se odnose na mjesečne prihode, jer kompanija ne uplaćuje penziono i zdravstveno osiguranje.”,  dodaje Olga.

Ona kaže da su plate kasnile, iako su i sama primanja bila mala. Luksuz, kaže ona, nije postojao. Razmišljali su ekonomično.

“Dešavalo se da smo tražili i pomoć za mene. Išla sam u Francusku na razmjenu studenata. Iako sam imala finansijsku podršku od strane fakulteta, roditelji su morali da mi obezbjede sredstva koja nisu imali. Moram reći da se svi zajedno trudimo da prevaziđemo ovu situaciju.”, zaključuje Štaka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare