Da li “rođaci sa sela” mogu promijeniti izbornu volju građana u Srbiji?

Vijesti 07. feb 202219:44 > 19:44 2 komentara
N1

"Šemu prijavljivanja novih stanovnika Beograda” objavio je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. Jedan od najglasnijih opozicionara u Srbiji tvrdi da građanima iz Republike Srpske po ubrzanoj proceduri daje se državljanstvo Srbije uz uslov da glasaju za vladajući SNS Aleksandra Vučića.

“Režim Aleksandra Vučića Srbima iz Republike Srpske po ubrzanoj proceduri daje državljanstvo. Jedini uslov je da glasaju za SNS” – ovo su tvrdnje lidera Stranke slobode i pravde i jednog od najglasnijih opozicionara u Srbiji, Dragana Đilasa.

Povezane vijesti

Cijela kampanja izazvala je niz negativnih reakcija, posebno na društvenim mrežama, a tvrdnje Đilasa osudila je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

“Cijela ta priča je samo namjenjena tome da mi sad objašnjavamo da li nekoga mrzimo ili ne mrzimo, a da se zaboravi suštinska stvar, a to je da se ljudi koji čekaju godinama da dobiju državljanstvo, imaju ponudu da to završe odmah pod uslovom da se pojave, da žive u Srbiji, uglavnom u Beogradu i da sutra na izbornima glasaju za SNS”, saopštio je Đilas.

Mogućnost dobijanja dvojnog državljanstva proizilazi iz ugovora zaključenog između tadašnje Savezne republike Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Republike Srpske to je takođe omogućio. Ti dokumenti osnov su po kojima je obrazac za državljanstvo popunila i Jagoda Mećava.

“Unuke su mi tamo, pa hoću da imam državljanstvo. Nisam ni pitala za proceduru, pravo da vam kažem. Ja sam sad uzela vjenčani list, rodni list i državljanstvo, nisam ni pitala koliko to traje. Mislim mjesec, dva pa te pozovu”, izjavila je Mećava.

Motivi za zahtjeve su različiti. Nikola Vidović, student generacije na banjalučkom ekonomskom fakultetu studije će nastaviti u Beogradu, a državljanstvo Srbije zatražio je, kaže, iz praktičnih razloga.

“Često se ovdje spominje da može doći do blokade izdavanja ličnih dokumenata. Čisto taj pragmatični razlog da budem siguran da ću imati lični dokument radi putovanja. U postupku sam dobijanja, ali neću glasati na izborima u Srbiji ako na to ciljate”, rekao je za N1 diplomirani ekonomista Nikola Vidović.

Za razliku od Nikole, gotovo na svakim izborima svoje pravo u svojstvu građanina Srbije koristi Milorad Dodik. Na obilježavanju 47. godišnjice rada Ekonomskog fakulteta osvrnuo se na navode dijela opozicije u Srbiji. Kaže, takve tvrnje govore o njihovom stavu prema građanima Republike Srpske.

“Mi smo rođaci sa sela, jelde? Koji ne zavređuju nikakvu pažnju, umjesto da se založe da nam se da recimo državljanstvo. Automatsko državljanstvo. Ono što mi hoćemo ovdje da sve i jedan čovjek u Republici Srpskoj čim se rodi ima status državljanina Srbije”, izjavio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

O skraćenju procedura koje su trajale i do dvije i po godine govorilo se na nekima od prethodnih sastanaka predsjednika Srbije i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Upis u državljanstvo Srbije prije deceniju zatražila je i Nataša Tešanović. Tvrdnje lidera SSP-a vidi kao rezultat nedovoljne artikulacije stvarnih problema, ali i nepoznavanje stanja na terenu.

“Nas u Republici Srpskoj je toliko malo da taman da svi koji imamo biračko pravo u Srbiji teško da bismo promijenili izbornu volju građana Srbije, naročito ako postoji snažna mobilnost i opredjeljenost ovdašnjeg stanovništva da pronađe alternativu sadašnjoj vlasti”, rekla je Tešanović.

Koliko je među građanima Bosne i Hercegovine birača u Srbiji pitanje je na koje danas nema odgovora. Na upit iz Ambasade Srbije nakon nekoliko poziva odgovorili su sa tvrdnjom da nisu adekvatna adresa, te da podatke može dati Ministarstvo spoljnih poslova, iz kojeg do zaključenja priloga na upit nije dogovoreno. Odgovora nema ni iz Konzulata Srbije u Banjaluci, iako je upit poslat još 23. decembra prošle godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare