Da li se odmotava ili zamotava pravosudno klupko

Vijesti 22. sep 202119:23 > 21:25 1 komentar

Do konca radnog tjedna trebala bi biti poznata odluka drugostupanjskog stegovnog povjerenstva o statusu glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. A, u isčekivanju odluke, nižu se reakcije na snimku Tadić i Mehmadagića. Hasan Pleh, koji se spominje u snimci, u otvorenom pismu odgovara na navode da je harao Tužiteljstvom, posušivao predmete, primao mito.

Da li se odmotava ili zamotava pravosudno klupko. Nakon objave drugog dijela snimka reagovao je Hasan Pleh, šef kabineta bivšeg glavnog tužioca Tužilašta BiH Gorana Salihovića.

Pretres

Mehmedagić: “Ovdje je har'o nekakav Pleh, ne znam šta ste s njega radili, koji nije imao pristup podacima, on je hod'o i djelio predmete.”

Tadić: “Borila sam se s njim, tražio da se vrati za šefa kabineta.”

“Za Vašu informaciju g. Mehmedagiću ali i šire javnosti koja će eventualno čitati ovaj demantij, procedura zaduženja predmeta, kako krivičnih tako i ostalih sa oznakom A, AR, AI i slično bila je sasvim jasno određena. Predmete u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, u moje vrijeme je signirao glavni tužilac ili zamjenik glavnog tužioca”, rekao je Pleh.

Mehmedagić ga u razgovoru krivi i da je zbog lične koristi “posušivao predmete” ratnih zločina.

Mehmedagić: “On je po ratnom zločinu išao u Split išao da se dogovara za 50.000, da se “posuši” po RZ da se ne ganja. On je bio predmet naše Službe.”

“Da ste Vi radili svoj posao kao što niste tada, a vjerovatno i sada, onda biste znali da je u konkretnom predmetu osumnjičena osoba, koja se tereti za ozbiljne ratne zločine, ostvarila putem službenog telefonskog broja Tužilaštva Bosne i Hercegovine kontakt sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine kako bi se odazvala Tužilaštvu Bosne i Hercegovine pod određenim uvjetima. Na osnovu tog telefonskog poziva, glavni tužilac i postupajući tužilac odredili su mene i istražitelja Tužilaštva Bosne i Hercegovine da se nađemo s tom osobom u Splitu, što smo mi i učinili”, naveo je Pleh.

U razgovoru sa tužiteljicama Mehmedagić navodi primjer neimenovanog, kako kaže, kriminalca iz Tuzle, koji ima hotele na Modracu, a koji je išao, kako Mehmedagić kaže da kupi drogu vrijednu 1,5 miliona KM u Begorad. Drogu nije kupio, ali ga pri povratku ga pretresa Granična policija, nakon čega, neimenovani Tuzlak zove šefa obezbjeđenja Gorana Salihovića kako bi provjerio zašto je pretresen.

Mehmedagić: “Zove šefa obezbjeđenja Gorana Salihovića. da se utvrdi zašto ga je GP pretresla, počinju se zvati SIPA, OSA, u tom se Pleh uplete.”

 

Predmeti visoke korupcije

Pleh navodi da je Salihović “provalio” da ga prate, te zatražio dokaze o krivičnom djelu koje se stavljalo na teret šefu njegovog obezbjeđenja.

“U “Vašoj službi” je nastala „panika“, a potom, kako biste prikrili svoje radnje, zatražili ste zaštitu od tadašnje predsjednice Suda Bosne i Hercegovine u smislu da Tužilaštvo ne može tražiti ove podatke, što ste u konačnici i dobili”, naveo je Pleh.

Iz reakcije, ali i snimka jasno je da je OSA bila pod lupom Tužilaštva, ali i da je sama pratila rad tužilaca i njihovih saradnika poput Pleha.

Direktor OSA-e: “Na mjerama, banka ti kaže. Joj, Pleh odjednom 98.000, 100.000. Nije više pod mjerama, on je napustio ovu priči, mi smo ga izolovali.”

Iz VSTV-a poručuju Ured disciplinskog tužioca analizirati snimak i ispirati navode koji se tiču nosioca pravosudnih funkcija koji se dovode u kontekst. A jedno od ključnih pitanja je ono kako su OSA i Tužilaštvo uticali na rad jednih i drugih i zašto se ne mogu raditi predmeti visoke korupcije?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare