Da li su lavovi u Zoo vrtu Sarajevo zapušteni i neuhranjeni?

Vijesti 22. jul 202115:51 2 komentara
KJKP Park

Na društvenim mrežama pojavio se kontroverzan video mlade lavice Pioline iz Zoo vrta u sarajevskoj Pionirskoj dolini. Na snimku lavica tetura i izleda neuhranjeno. Video koji je otvorio raspravu o adekvatnoj brizi i njezi životinja u zoo vrtu, posebno lavova, na Instagram storiju podijelila je Jelelena Karleuša, koja ima preko 2 miliona pratilaca na ovoj mreži. Napisala je i apel: "Ova lavica umire u užasnim uslovima u Sarajevu. Molim vlasti u Sarajevu da hitno reaguju!". O čemu se radi i šta se dešava, tražili smo odgovor u Kantonalnom javnom komunlanom preduzeću Park, koje je nadležno za održavanje Zoo vrta u Pionirskoj dolini.

Mladunče Piolinu je povrijedila majka prije sedam godina

Najatraktivnije životinje u sarajevskom zoo vrtu su lavovi. Lav Rily i lavica Sarajčica prva su dva lava donirana iz prijateljskih zooloških vrtova u Evropi. Odličnog su zdravstvenog stanja, rečeno nam je, a Piolina (lavica na snimku, op.a.) prvi je lav rođen u Pionirskoj dolini i prvo mladunče para lavova.

“Rođena je u avgustu 2014. godine. Nedugo nakon Piolininog rođenja, lavica Sarajčica je, s obzirom da je to njeno prvo mladunče, šapom povrijedila mlado i od tada Piolina ima problem s razvojem kičme, vidnim deformitetom i činjenicom da ima teže pokretne zadnje ekstremitete. Veterinarski tim od tada je posebnu brigu i njegu posvetio Piolini kao životinji kojoj je potrebna dodatna njega i zaštita. Od Piolininog rođenja i Veterinarski fakultet u Sarajevu vodi ljekarsku zaštitu i brigu o Piolini” , izjavila je za N1 Aldijana Hamza, stručni saradnik za informisanje KJKP Park Sarajevo.

KJKP Park
KJKP Park
KJKP Park
KJKP Park
KJKP Park
KJKP Park

Prije pet godina, 2016. prilikom boravka italijanskog veterinara urađen je, prvi u Bosni i Hercegovini, CT snimak Piolininog stanja, a na osnovu njega je utvrđeno da nije u pitanju oštećenje kosti.

“Mišljenje doktora veterinara iz Italije bilo je da bi jedino MR mogao jasno definirati u kojoj mjeri su oštećena tkiva i nervni sistem uz koštani dio. Međutim u Bosni i Hercegovini niti jedna institucija nema MR aparat, niti je moguće uraditi operativni zahvat životinje. O svemu svjedoče i fotografije u prilogu. Od tada je brigu o Piolini u Pionirskoj dolini preuzeo i posebno educirani kadar, jer se radi o životinji koja ima posebne potrebe i koja je svakodnevno pod nadzorom i pod punom pažnjom”, kazala je Hamza.

‘Nije tačno da je Piolina zlostavljana i neuhranjena’

O Piolininoj ishrani, rečeno nam je, vodi se posebna briga o čemu svjedoči i jelovnik. Piolina kao i njeni roditelji dnevno pojedu po 7 kilograma pregledanog, certificiranog i vrlo kvalitetnog mesa. Zbog svog stanja Piolina mora tokom dana boraviti i u otvorenom dijelu svoje nastambe, na suncu zbog D vitamina, koji joj se daje i kroz ishranu.

“Iako bi neko drugi radio sve da se oslobodi životinje koja ima problem s kretanjem ili bi je držao zatvorenu i daleko od očiju javnosti, preduzeće Park i Pionirska dolina to nikada neće uraditi. Mi se o životinjama smještenim u našem zoološkom vrtu brinemo i njegujemo ih s puno ljubavi, znanja i vrlo predano i to ćemo nastaviti raditi i dalje. Nećemo ih sklanjati od javnosti samo zato što imaju poteškoće u razvoju, što su ostarile i slično. Naime na društvenim mrežama je sličan snimak Pioline objavljivan nekoliko puta, uz opis da je neuhranjena, dehidrirana i zlostavljana, što apsolutno nije tačno i daleko je od prave i jedine istine“, istakla je Hamza.

Uskoro, 10. avgusta se obilježava i Svjetski dan lavova. Iz Pionirske doline pozivaju sve da dođu i provedu vrijeme uz Piolinu jer i ona, kao i sve životinje u zoo vrtu, zaslužuje ljubav i brigu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare