Damir Nikšić za N1: Jedva su i za Dom naroda našli dovoljno Srba

Vijesti 06. jan 202117:33 > 19:55 4 komentara

Damir Nikšić, samostalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, rekao je za N1 ''da su i za Dom naroda jedva našli dovoljan broj Srba'', komentarišući sastav nove Vlade Kantona Sarajevo.

On je naglasio da je zadovoljan obraćanje premijera Edina Forte, a dodao se i on osjeća kao povratnik i želi braniti Ustav.

”Ja se jako borio za tu godinu dana i bila je teška borba u onim momentima kad je bilo najteže. Kad smo krili pečat, išao sam hodnicima. Stvarno mi je bilo stalo da opet dođe i drago mi je, neka je došlo, dao sam svoj potpis, svoje povjerenje da napravimo taj preokret. Rekao sam da trebamo biti mi koji smo dali tih 18, ne želim da bude ni SBB ni DF, nešto sam lupao po stolu. Drago mi je, neću ulaziti u to je li stručna ili nije, a rekli smo da će biti. Slali smo i predlagali da to bude dobro potkovano. Najviše sam očekivao od ovih lijevih stranaka, građanske ljevice, da će dati stručniju, ne mora ni stručna, ali barem da je raznovrsna. 2018. sam objavio da ni ta Fortina vlada nije imala dovoljan omjer. Ja sam posvećen tom Aneksu 7 i Aneksu 4 koji je Ustav i bez njega ne bi mogao biti danas ovdje. Možda bi me proglasili za dezertera, s obzirom na ono što čujem okolo. Iako sam izašao iz BiH prije nego je formirana Armija RBiH. Bez tog Ustava ne bih imao nikakva prava. I ja sam povratnik i saosjećam se sa svim tim ljudima”, rekao je on.

N1

Govoreći o predsjedniku Naroda i pravde Elmedinu Konakoviću, kazao je da u jučerašnjim kritikama nije mislio na lidera ove stranke.

”Ja ne znam zašto se Konaković našao prozvanim. Najviše ministara je iz Naroda i pravde, ali ja nisam njega prozivao već građanske, što sebe nazivaju multientničke. Valjda ste multietnički da imate barem još jednog Srbina”, rekao je Nikšić za N1.

”Mi smo branili zakletvu da ćemo braniti prava i štiti Ustav, jedna od tih odredbi je i to. I ne znam zašto zaobilazimo tu bitnu činjenicu i ako nemam to u Sarajevu, to je licemjerje očekivati u Mostaru i Banjaluci. Ako u Sarajevu ne ispoštujemo Ustav, u glavnom gradu, a odna očekuješ neku Bosnu i Hercegovinu, nekakva ustavna, parlamentarna republika”, ocijenio je.

Da li se nakon svega, osjeća izigranim?

‘Nisam izigran, ja sam ispred Kluba dao Damiru Marjanoviću da pregovara. Meni nisu bitna preduzeća ni neka ministarstva koliko mi je bitno ovo. Ja bih počeo pregovore s uslovom da mora biti to je ili barem dvoje iz srpskog naroda pa onda sve ostalo. Nadao sam se, to je Ustavna odredba i trebali bismo to da znamo”, poručio je.

Nikšić je komentarisao i ostale aktuelne teme te izjave kolege Mirze Čelika. Uskoro video razgovora.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare