“Dan kad smo izglasali rezoluciju o Srebrenici je dan ponosa za Crnu Goru”

Vijesti 10. jul 202222:23 0 komentara
N1

Dan pred obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici u programu N1 govorili smo i o percipiranju ovih strahota u drugim zemljama i kulturi sjećanja, sa, između ostalih, i crnogorskom zastupnicom Aleksandrom Vuković. Crna Gora je rezoluciju o Srebrenici usvojila u maju prošle godine, a Vuković ističe da je to bio dan ponosa za cijelu zemlju.

Vuković je u emotivnom obraćanju približila šta njoj na ličnoj osnovi znače majke Srebrenice i njihova borba, kao i to zašto bi njihova priča morala biti važna svakome u zemlji iz koje dolazi.

“Majke Srebrenice i simbol marame o kojoj se danas govori su ona srčika dostojanstva, suočavanje sa smrću i prolaznošću, na ličnom planu, koja je zbog njihove borbe postala opšta stvar. One su učinile da Srebrenica ne bude samo njihova patnja, nego i da bude naša patnja. Mislim da u Crnoj Gori imate velike prijatelje, jer Srebrenica je zbirna imenica za propast jedne države, za sunovrat jugoslovenskog društva, ali i poraz čovječnosti. Moram reći svoj lični odnos prema tome, za mene je Srebrenica imenica kojom se imenuje lice svakog čovjeka koji ima obraz i osjećaj prema pravdi”, govori Vukanović za N1.

Bez obzira na to što je imala 13-14 godina kad se desio taj genocid, sada poziva na kolektivnu odgovornost.

“Postoji jedna kolektivna odgovornost i dok se ne suočimo sa tim, iako smo ćutali, iako nismo vidjeli, iako smo učestvovali u tome da smo krivi za sve. Taj postupak DPS-a i 55 poslanika u Skupštini Crne Gore, bio je dan ponosa kada smo izglasali Rezoluciju o Srebrenici i jasno se odredili prema tom genocidu”, govori ona podsjećajući na dan kada je u Crnoj Gori usvojena rezolucija u Srebrenici.

“Zločinci su uvijek spremni, oni nikad ne spavaju, kao ni oni koji im pomažu svojim ćutanjem”, upozorila je još jednom crnogorska zastupnica, pozivajući na pravdu, pomirenje i kolektivnu odgovornost.

Skamenjeni bol majki Srebrenice i njihova spremnost da se oprosti bez srdžbe, dodala je Vukanović, uvijek će je ostavljati bez daha.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!