Dan nestalih obilježen u RS, SNSD poručio da je to pokušaj “srebrenizacije”

Trideset godina od početka rata u Bosni i Hercegovini kao nestalo se vodi 7.628 osoba svih nacionalnosti. Procesom traženja malo ko je zadovoljan, iako je do sada identifikovano oko 80% nestalih i ubijenih. Centralno obilježavanje dana nestalih održano je u Banjaluci, a pitanja “Gdje je”, postavili su i u Srebrenici, ali i na Ozrenu. Međutim, lokalni SNSD je to nazvao pokušajem "srebrenizacije" Republike Srpske nakon što je i predstavnik Gradske uprave Banjaluka prisustvovao obilježavanju.

“Šta radi Tužilaštvo BiH”, “Gdje su naši najdraži”, “Nismo odustali “, s tugom, ali i odlučnošću i danas na dan nestalih, pitaju majke Srebrenice i Žepe.

“Kolika je god razlika između živog i mrtvog, razlika je velika između pronađenog i nestalog. Mnoge majke su otišle sa ovog svijeta, a da nisu pronašle kosti svoje djece. Naša djeca nisu nestala, nego su ubijena. Tužilaštvu Bosne i Hercegovine poručujem da se prestane baviti politikom, te da se počne baviti svojim poslom. Mi nećemo odustati od traženja naših najmilijih. Nama je svaki dan, dan nestalih, ali eto danas odavde šaljemo poruke da mi nastavljamo borbu”, kazala je Munira Subašić, predsjednica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

“Poruka ide i njima, da ubrzaju ovaj proces ubijenih u genocidu, 1.500 ljudi nema, punih 27 godina u 21. vijeku”, naglasio je Ševket Hafizović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica

Procesom traženja nestalih nisu zadovoljni ni iz Republike Srpske. Sa Ozrena, upiru prstom u Institut za traženje nestalih BIH.

“Koliko se radi na nivou BiH na identifikaciji i traženju dovoljno ukazuje podatak da je u ovoj godini do početka augusta identifikovano, odnosno ekshumirano svega devet osoba, a ako uzmemo u obzir da Republika Srpska potražuje 1.648, matematika kaže da će ovom dinamikom biti potrebne 183 godine da bi se ovo završilo”, pojasnio je Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Repulbike Srpske.

10 .00 dana, ili više, broje porodice 7.628 osoba, toliko vremena je prošlo od kada gube trag svojim najmilijima.

Zoran, Milan, Neđo, Kasim, Suljo, Avdo, Mato, Jozo, Anto, gdje su? Ovo pitanje na sva tri konstitutivna jezika zvuči i znači isto.

Pitanje koje otvara bolne rane, kažu porodice. Instalacijom na Trgu Krajine, pod nazivom “Gdje je”, u Banjaluci je obilježen međunarodni dan nestalih osoba.

“Tragam za bratom, oca sam ekshumirala. Od osnivanja smo pronašli 66 osoba, nakon 30 godina isti problem, traganje, traganje, bezuspješno…”, naglasila je Ferida Nišić iz Udruženja nestalih Hadžići.

“Dinamika je sve teža i teža, svjedooci nam umiru. Informacije čak imamo iz druge, treće ruke, koje su često nepouzdane, što nam otežava rad”, ističe Mladen Živanović, Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe BiH.

“Mnogo je posla pred nama, prilka je i ovo da pozoemo sve institucije koje imaju infrmacije da ih razmjenjujemo”, dodao je Mujo Hadžiomerović, predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za traženje nestalih BIH .

“Iza svakog tog imena stoji jedan život, jedna životna priča, majke i očevi, sestre iu braća, kćeri i sinovi, koje se svakog jutra bude sa pitanjem gdje je”, rekao je Elmir Camić,Šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH.

Na obilježavanje u Banjaluci pozvane su sve vjerske zajednice, no pojavio se samo banjalučki muftija Nusret Avdibegović. Podršku procesu dao je i predstavnik Gradske uprave Banjaluka, što je izazvalo negodovanje lokalnog SNSD-a koji je saopštio da je “zloupotrijebljen javni prostor, izdata Republika Srpska pokušajem ‘srebrenizacije'”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad