Danas je jedan od najznačajnih datuma u savremenoj historiji BiH (VIDEO)

Vijesti 22. maj 202211:47 2 komentara
Delegati BiH, Slovenije i Hrvatske na dan glasanja. BiH je predstavljao Haris Siljadžić (MARIA BASTONE / AFP=

Prije 30 godina ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku zavijorila se zastava Bosne i Hercegovine. Na taj dan naša zemlja je postala punopravna članica najveće svjetske organizacije.

Tog istog dana, 22. maja 1992., u skladu sa rezolucijom donesenom dva dana prije, Bosna i Hercegovina je postala punopravna članica, a istog dana u UN su primljene i Hrvatska i Slovenija.

Generalnoj skupštini UN-a prije 30 godina obratio se tadašnji ministar inostranih poslova Republike BiH Haris Silajdžić, a prijemu je prisustvovao i tadašnji predsjednik Predsjedništva Alija Izetbegović.

Ovaj dan obilježile su i Ujedinjene nacije na Twitteru, a objavili su i specijal u kojem su obuhvaćeni svi ključni momenti.

Prijemom BiH u UN prije 30 godina stekli su se temeljni preduslovi pravne i svake druge prirode da se u odnosima Bosne i Hercegovine sa svijetom realizuju svi oni sadržaji i oblici na temelju kojih je jedna država prisutna, prema svojim mogućnostima i potrebama, na međunarodnoj političkoj, ekonomskoj, kulturnoj i svakoj drugoj sceni.

Ovaj datum uzima se kao jedan od najznačajnijih u savremenoj istoriji Bosne i Hercegovine, piše BHRT.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare