Danas na protestima i iz Agencije za lijekove: “Ispaštati bi mogli svi građani”

Vijesti 20. sep 202119:13 6 komentara
N1

Ostalo je još deset dana da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donese odluku o privremenom finansiranju inače plata za 22.000 zaposlenih u državnih institucijama neće biti. Nezadovoljni odnosom vlasti prema njima, državni službenici okupljeni ispred Institucija BiH poručuju: Igrate nam se sa životima!

U institucije BiH političari iz RS rijetko zalaze skoro dva mjeseca. Ne žele učestvovati u donošenju odluka, čak i onih koje se tiču egzistencije 22.000 zaposlenih. Nasuprot njih, radnici, svih nacionalnosti sve vrijeme rade i ako može – rado bi za to bili plaćeni. Sanja Skočir radi u BH MAC-u. Njene kolege su stalno na terenu, najčešće u minskom polju.

Osiguranje naših terenskih radnika nije adekvatno. Ljudi su svakodnevno na terenu u opasnosti. Nemamo pokriveno osiguranje od samog službenog ulaska u auto, od popunjavanja naloga. Koeficijenti većine naših terenskih radnika je 1,6. Start je 475 maraka“, izjavila je Skočir.

Razlog nezadovoljstva nisu samo plate, nego i kolektivni ugovori. Državni službenici u BiH su jedini u Evropi koji ih nemaju.

Naši zaposleni žive u strahu, jer im ništa nije zagarantovano. Nije im zagarantovana ni plata jer kada se potpiše kolektivni obaveza poslodavca je da poštuje i mi imamo zakonsko pravo ako se ne poštuje da idemo na sud i da tražimo prava. Ovako oni mogu da rade šta hoće. Mi smo jedina zemlja na svijetu gdje državni službenici imaju 20 ili 30 posto manje plate nego službenici na entitetskom nivou. I to tako traje. Svi su upoznati“, istakao je Salih Karčić, Sindikat državnih službenika i zaposlenih.

Svi znaju i da je Agencija za lijekove BiH zadužena za proces kontrole i izdavanja lijekova na tržište, vakcina. To znači da ako ne budu radili njihovi laboratoriji, ispaštati bi mogli svi građani.

Pacijent nema iskontrolisan lijek. Doći će do poremećaja tržišta lijekova, većina veledrogerija koje se bave lijekovima ako nemaju našu provedenu proceduru kako će izaći na tržište“, kazao je Ramo Rustemović, Agencija za lijekove BiH.

Dodaju da je ovo sistemsko uništavanje državnih institucija, a jačanje entitetskih.

Uposlenici u državnim institucijama poručuju da ih se ne zavarava sa izjavama da bi plate mogle biti isplaćene dijelu uposlenika, i to iz entitetskog budžeta kao što je to svojevremeno rekao član predsjedništva BiH Milorad Dodik, to nije moguće, to je kršenje Ustava, a sve da im se taj novac i da u koverti, doprinosi neće biti uplaćeni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare