Danas nastavak suđenja Draganu Mektiću

Vijesti 21. okt 202107:20 0 komentara
N1

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje bivšem ministru bezbjednosti u Vijeću ministara Draganu Mektiću i još trojici optuženih za koruptivna djela kojima su pričinili štetu od 244.764 KM.

Tužilaštvo tereti Dragana Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garapliju za zloupotrebu položaja prilikom realizacije međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je sa 198.454 eura finansirala Delegacija EU u BiH.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudskih resursa, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je tada obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija “Inza” Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavka opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Ročište je zakazano za 13 sati, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!