Optuženi u predmetu “Respiratori” i svjedokinja Edita Kalajdžić stigli u Sud BiH

Vijesti 20. okt 202108:14 > 09:00 0 komentara
N1

Pred Sudom Bosne i Hercegovine danas se nastavlja ročište federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi s nabavkom 100 respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, koje je za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina". Optuženi su stigli u Sud BiH.

Svjedokinja je danas Edita Kalajdžić, sekretarica Vlade FBiH, koja je također došla na ročište.

Njeno ime je u ovom slučaju često spominjano, pogotovo zbog toga što su Novalić, njegov bivši šef kabineta Hasan Ganibegović i ona (Kalajdžić op.a.) često komunicirali putem Viber grupe “Gensek”.

U jednom od svjedočenja Ganibegovića rečeno je da je Kalajdžić sugerisala da se brišu poruke koje su slali onda kada je afera dospjela u javnost.

Ona mu je jedne prilike pisala i na Viber, naveo je to on ističući da su njih dvoje komunicirali i mimo te zajedničke grupe.

“Seb zove, loši respiratori, užas. U ogromnom smo problemu ako je to tačno, a jeste garant”, napisala mu je jedne prilike na Viber.

S obzirom na to da je riječ o jednoj od najbližih Novalićevih saradnica za očekivati je da njeno svjedočenje neće završiti danas, pa je tako i termin za naredno ročište, 22. oktobar rezervisan za njeno davanje iskaza.

Osim Novalića, za ovu spornu nabavku su optuženi i ministrica finansija FBiH Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, te primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Današnje ročište na sudu BiH u predmetu “Respiratori” je počelo u 9:00 sati.

N1
N1
N1
N1
N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!