Danas nastavak suđenja u predmetu “Respiratori”

Vijesti 26. aug 202107:46 4 komentara
F.Z. / N1

Suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora vrijednosti 10.530.000 KM trebalo bi da bude nastavljeno danas pred Sudom BiH.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

Juče je svjedočio direktor Federalne direkcije robnih rezervi i član Štaba civilne zaštite FBiH Tončo Bavrka, koji je tokom saslušanja promijenio iskaz u odnosu na raniju izjavu Tužilaštvu BiH.

Bavrka, koji je govorio o načinu na koji je funkcionisao Štab na početku pandemije, juče je rekao da je na sjednici 1. aprila prošle godine donesena odluka o izdvajanju pet, a potom sedam miliona KM za nabavku zaštitne opreme. On kaže da tada nije tačno precizirano o kakvoj opremi je riječ, jer je to prepušteno stručnjacima iz Ministarstva zdravstva, odnosno Zavoda za javno zdravstvo FBiH. O prvim problemima sa nabavkom 100 spornih respiratora iz Kine, Bavrka je juče rekao da je saznao oko 20. aprila, kada je dio njih dopremljen u Sarajevo.

To je kontradiktorno sa njegovom izjavom datom u septembru prošle godine u Tužilaštvu BiH, kada je rekao da ih je direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak o problemima sa isporukom informisao na jednoj od sjednica održanih prije nego što je prvi kontigent respiratora stigao u Sarajevo.

Bavrka nije mogao precizno da odgovori na brojna pitanja, jer se “nije mogao sjetiti šta je pričano na kafi, šta na sjednicama, šta je bilo prije, a šta poslije isporuke respiratora”.

Nastavak suđenja zakazan je za danas od 13.00 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare