Danas počinje glavna runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH

Vijesti 26. jan 202207:11 0 komentara
N1

Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine s direktoricom za zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Matthewom Palmerom bit će održan danas u Sarajevu.

Sastanak će početi u 9:00 sati u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Nakon sastanka predviđene su izjave za medije.

Palmer i Eichorst će u Bosni i Hercegovini boraviti u u periodu od 25. do 30. januara 2022. godine.

Zajednička posjeta dio je kontinuiranih napora Evropske unije i SAD u BiH, s fokusom na ustavnu i izbornu reformu potrebnu kako bi zemlja napravila odlučujući iskorak na svom putu ka EU, eliminirala diskriminaciju i ojačala demokratska građanska prava.

Tokom posjete sastat će se s članovima Interresorne radne grupe, Zajedničkim kolegijom oba doma Parlamentarne skupštine BiH, predstavnicima civilnog društva, kao i s liderima političkih stranaka u BiH, saopćeno je iz Ureda za komunikacije Evropske unije u BiH.

Inače, Palmer i Eichorst tokom dana sastat će se sa predstavnicima vladajućih stranaka u 14:00 sati u zgradi Delegacija Europske unije u BiH. Sa predstavnicima opozicije iz Republike Srpske sastaće se u 15:30 sati. Nakon toga će u Neumu, u četvrtak i petak organizovati sastanak na kojem će s političkim zvaničnicima iz Bosne i Hercegovine razgovarati o izmjenama Izbornog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!