Danas protesti u Sarajevu: “Ko ne smije doći neka se više ne žali”

Vijesti 06. apr 202108:56 > 12:42
N1

Simbolično, na dan grada Sarajeva najavljeni su protesti "Borba za život". Organizatori zahtijevaju hitne ostavke Vijeća ministara i Federalne vlade kao i nabavku vakcine. Gošće Novog dana bile su režiserka i kolumnistica Nejra Latić Hulusić i aktivistica Aida Feraget koje su i same jedne od organizatorica i učesnica protesta.

Kako je kazala Feraget, na svakom pojedincu je odgovornost.

“Mi smo organizovale proteste, pozvale građane i apsolutno vjerujemo u moć svakog građana i građanke da samo procjene da li im je život ugrožen, a sami su mogli vidjeti u proteklom periodu. Ne možemo mi govoriti u tuđe ime, neka se svako od nas pogleda u ogledalo i zapita: Jesam li uradio sve da bude bolje?”.

Dodala je da više nema mjesta strahu od posljedica zbog protesta.

Postoji u našem narodu jak momenat: Šuti, dobro je i šuti nek ne puca. Ovo u čemu živimo proteklih godinu dana nije klasično pucanje metkom, ali dobro puca. I tu više nema mjesta strahu. Niko nije ponudio, kako vlast tako i opozicija, bilo kakav program za borbu protiv pandemije, platformu. Niko, a svi imaju “aman” eksperte“.

Osvrnula se i na jučerašnju konferenciju za medije ljekara KCUS-a.

“Mislim da su ljekari jučer na konferenciji za medije napravili zamjenu teza pitanjem ko ne bi prikopčao svog umirućeg na aparat. Nije to pitanje za novinare, nego za vladu. Koliko još treba da nam skaču po glavama i lome vratove prije nego idu. Smjenom federalne Vlade dobijate novi CUM i rješavate probleme koji se javljaju povodom rada/vođenja ove ustanove”.

Nejra Latić Hulusić je poručila da je konačno vrijeme da građani “dignu glavu i pokažu dostojanstvo”.

Teško mi je govoriti u tuđe ime, u ime naroda jer je to uvijek nezahvalno. Ako sam ja kao hipohondar toliko teško podnijela pandemiju od straha da se ne razbolim, odlučila da ipak izađem na ulicu iako nemam ta famozna anti-tijela. Mislim da je vrijeme i za ostale građane da nekako dignemo glavu i pokažemo dostojanstvo. Vezano za današnje proteste moraju biti dostojanstveni, mirni i ajde da pokažemo da nismo rulja nego jedan ozbiljni ponosni narod koji više ne može gledati ovo što mu se dešava“.

Kako je još istakla, bh. građani još imaju traume od rata i razvija se strah zbog učešća u eventualnim protestima.

“Mi nažalost još imamo traume 20 i plus godina iza rata, mi uvijek imamo jedan strah da će naši mirni protesti završiti nemirno i neslavno. Ima jedan dobar transparent: “Uvijek čekaš nekoga, a šta ako si ti taj neko”. Mi smo se okupile na društvenim mrežama jer smo prepoznale nezadovoljstvo jedna kod druge i odlučile da budemo taj neko a do naroda je koliko će nas podržati i koliko ćemo uspjeti. Vlasti se kockaju s našim životima i to je do njih”.

“Ono što se mi pitamo u zadnjih par dana vezano za anonimna pisma sa KCUS-a je kako jedan ljekar ima hrabrosti ukoliko postoje neispravni aparati, kako se jedan ljekar ne boji prikopčati građanina i ljudsko biće na neispravan aparat. Boji se potpisati i izgubiti platu na koju se žale, a boje se istovremeno izaći u javnost sa svojim imenima i boje se svoje direktorice”, kazala je ona.

Gošća N1 je tokom emisije, a povodom današnjih protesta, kazala:

“Ja svojim imenom i prezimenom sigurno neću stati iza ljudi koji ne smiju stati iza svojih tvrdnji imenom i prezimenom. Ja ne mogu više da pravdam ljude koji su na ovaj ili onaj način vezani, politički uhljebljeni i politički vezani za centre moći. Na našem eventu je 90 posto žena, ako smijemo mi, smiju svi. A ko ne smije, neka se više ne žali. Ja sam rekla mene više ne lajkajte, evo me na ulici”.

Pogledajte video.