Danas ročište bivšim pripadnicima Armije BiH za ratne zločine u Sarajevu

Vijesti 09. dec 202109:08 1 komentar
BIRN BiH

U Sudu Bosne i Hercegovine u 9:30 sati očekuje se ročište za određivanje pritvora četvorici uhapšenih u akciji SIPA-e a po nalogu Tužilaštva BiH za ratne zločine na području Kantona Sarajevo zbog sumnje da su u periodu od 1992. do 1994. godine počinili zločin protiv civilnog stanovništva i zločin protiv ratnih zarobljenika.

Tužilaštvo BiH je saopštilo da se istraga odnosi na zločine nad srpskim civilima s područja sarajevskih naselja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su nezakonito bili zatočeni u logoru Osnovne škole “Aleksa Šantić” i zatvoreni u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

“Optuženi se terete za ubistva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i neposredni izvršioci ubistava”, ističe se u saopštenju za javnost.

Advokatica dvojice osumnjičenih Sabina Mehić je za N1 istakla da mjera pritvora nije zatražena za Muju Vatreša koji je nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH pušten kući.

Ranije su u saopćenju za javnost iz Koordinacija boračkih udruženja Općine Ilidža i Općine Hadžići istakli da podržavaju nepristrastan rad Sudstva i Tužilaštva, ali nisu za način na koji su privedeni njihovi saborci, čijim pristupom, stoji u saopćenju, su porodice njihovih saboraca bile izložene dodatnom stresu.

Isti stav zastupa i Općinski odbor SDA Ilidža koji u svom saopćenju naglašava da poštuje institucije i pravosudne organe Bosne i Hercegovine, ali su istovremeno zabrinuti zbog načina na koji se hapse građani koji su sve vrijeme bili dostupni pravosudnim organima.

“Napominjemo da do sada niko nije odgovarao za zločine nad nesrpskim stanovništvom, koje je počinila tzv. Vojska Republike Srpske na prostoru općine Ilidža. Dakle, nisu procesuirani zločini: ubistvo 43 civila u Kasindolskoj ulici, likvidacija četiri teška ranjenika i medicinske sestre izvučenih iz vozila Hitne pomoći, hapšenje, ubijanje i ranjavanje djece bez roditeljskog staranja u konvoju dječije ambasade Međaši te ubistvo četvero djece u parku Hrasnica”, naglašavaju u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare