Danas sjednica doma naroda Parlamenta BiH, akcize ponovo na dnevnom redu

Vijesti 29. aug 202207:37 0 komentara
F.Z./N1

U Sarajevu će danas biti održana sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine. Na dnevnom redu je 18 tačaka, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u drugom čitanju.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o radu u institucijama BiH kao i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.

Delegati Doma naroda PSBiH danas će razmatrati više izvještaja: Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2020. godinu, Izvještaji Ureda za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 74 institucije BiH za 2020. godinu, Izvještaj o aktivnistima Ureda za reviziju institucija BiH za 2021. godinu, Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „ Osnovne pretpostavke za inspekcijski nadzor u institucijama BiH“, Izvještaj o provedenoj reviziji učinka o temi: „ Problemi i nedostaci institucija BiH u sistemu javnih nabavki“, Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2021. godinu, Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi BiH za 2021. godinu, Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije u 2021 godini te  Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH za 2021. godinu.

Planirano je i razmatranje Informacije o radu Tužilaštva BiH za 2021. godinu kao i Informacija o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. 12. 2021.

Posljednje tri tačke se odnose na davanje saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o grantu od 4. 7. 2022. i Amandmana br. 8 na Sporazum o finansiranju od 27. 2. 2006. između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW) i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Vijeće ministara BiH (primalac) u iznosu od 6.000.000,00 eura – Ublažavanje uticaja pandemije Covida-19 na mikro, mala i srednja preduzeća (MICMSME) – putem Evropskog fonda za Bosnu i Hercegovinu (EFBH), za ratifikaciju Ugovora o zajmu (GrCF2 W2 – Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj te za ratifikaciju Sporazuma o saradnji između Bosne i Hercegovine i Sudske administracije Norveške koji se odnosi na finansiranje projekata u korist pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, u prvom čitanju Dom naroda PSBiH glasao je za ukidanje akciza. Predlagača zakona je Predstavnički dom Parlamenta BiH.

Sjednica počinje u 12 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!