Danas sjednice Predsjedništva HDZ-a i HNS-a o izborima

Vijesti 09. maj 202207:13 4 komentara
Vanredno zasjedanje HNS-a (N1)

Predsjedništvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS) danas će u Mostaru razmatrati o aktivnostima za opšte izbore, te o sprovođenju zaključaka sa vanredne sjednice ovog tijela.

Sjednica će biti održana u Domu HDZ-a BiH od 14.00 časova, najavljeno je iz HNS-a.

U Mostaru će danas zasjedati i Predsjedništvo HDZ-a BiH koje će razgovarati o predizbornim aktivnostima za opšte izbore i funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti na nivou kantona, entiteta i BiH, najavljeno je iz ove stranke.

Sjednica će biti održana u Domu HDZ-a BiH u Mostaru sa početkom u 11.00 časova.

Predsjednik HNS BiH Dragan Čović u prvog reagovanju nakon raspisivanja opštih izbora u BiH za 2. oktobar najavio je da će HNS pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH.

S obzirom na dalji nastavak procesa ukidanja pariteta, ravnopravnosti i konstitutivnosti hrvatskoga naroda, HNS će pristupiti realizaciji svih zaključaka s vanrednog zasjedanja od 19. februara i pokrenuti sve pravne procedure i političke korake za novu institucionalnu i teritorijalnu organizaciju BiH na načelima federalizma i konsocijacijske demokratije”, naveo je Čović.

Time će se, dodao je, obezbijediti potpuna ustavna ravnopravnost hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH.

Čović je izrazio duboku zabrinutost Sabora zbog odluke Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da raspiše opšte izbore bez neophodne izmjene Izbornog zakona s ciljem otklanjanja svih utvrđenih diskriminacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare