Dani Nedžada Ibrišimovića: Velikan bh. književnosti bio je i izvrstan skulptor

Kultura 18. nov 202121:37 0 komentara
N1

Otvorena je izložba skulptura i minijatura Nedžada Ibrišimovića u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, u znak obilježavanja desete godišnjice smrti velikana bh. književnosti, čime su počeli Dani Nedžada Ibrišimovića koji će trajati do 27. novembra. Ulaz je besplatan.

U znak sjećanja na bogatu umjetničku karijeru i obilježavanje desete godišnjice smrti, Bosanski kulturni centri Tuzla i Sarajevo, organizovali su Dane Nedžada Ibrišimovića.

“To će postati tradicija, tradicija iz jednog prostog razloga – ima jedna bolest koja je gora od virusa korona, a to je virus zaborava! Mi smo skloni zaboravljati ljude, neke ljude koji su bitni, ne za Sarajevo, ne za Tuzlu, nego za ovu zemlju”, priča nam Hari Ejubović, uposlenik BKC-a Tuzla.

“Nedžad Ibrišimović je jedna od najvećih i najzanimljivijih ličnosti naše kulture u posljednjih 50 godina. Radi se o jednom književniku koji je obilježio kompletnu epohu sa svojim djelima, istovremeno kao jedan renesansni umjetnik, on je zapravo bio višestruko talentiran. Jedna od stvari koja je možda malo manje poznata uz njega je ta da je on bio vrhunski skluptor. Dakle, ovo što mi sada imamo ovdje, večeras, su njegovi radovi koje je radio još davnih 80-ih”, objašnjava Jasmin Duraković, direktor BKC-a Sarajevo.

Radi se o izložbi skulptura sa prepoznatljivom sjenom čiju definiranost je prepustio publici.

“On nije htio da definitivno kaže šta je ta sjena jer, kako je govorio, nije znao ni on. A ostavio je publici da razmišlja o toj sjeni, o dubini, jednostavno nije htio da se samo na jednom zaključku to ostavi”, priča nam Oro Ibrišimović, Nedžadov sin.

Izložba, književno veče i predstava dio su programa BKC-a. Radi se o predstavi “Kuća bez vrata”, koju je režirao Gradimir Gojer, kojem je ovo jedna od brojnih predstava po motivu književnih djela Ibrišimovića.

“Reditelj Gradimir Gojer je odlučio da se bavi proznim djelima Nedžada Ibrišimovića. I zapravo ovo je predstava koja je pripovjedačkog tipa, nešto što po mom mišljenju pripada Nedžadu Ibrišimoviću, zato što je Nedžad bio vrstan pripovjedač”, saopštio je Damir Altumbabić, glumac predstave “Kuća bez vrata”.

Ibrišimović je bio ne samo vrstan pripovjedač, nego i pisac, pjesnik, skulptor i sigurno umjetnik čija će djela živjeti dugo poslije njega.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!