Danis Tanović: Žao mi je što neki glumci odbijaju “male uloge”

Vijesti 13. aug 202121:33 0 komentara

Danis Tanović, reditelj filma “Deset u pola”, koji je otvorio 27. Sarajevo Film Festival, u razgovoru za N1 otkrio je kako ne postoje velike i male uloge. Postoje glumci koji ne žele igrati “male uloge” i glumci koji od “malih” naprave “velike” izvedbe.

N1: Film “Deset u pola” večeras igra na 15 lokacija?

Danis Tanović: Jučer smo završili film, radilo smo ga do posljednjeg trenutka. Zahvaljujući, prije svega, Samiru Foči završili smo film na vrijeme. On živi u Rovinju i nije se okupao mjesec dana jer je miksao zvuk (smijeh). Napravili smo nešto nevjerovatno. Od prvog dana snimanja do premijere prošlo je samo tri mjeseca. To je neki rekord.

Dokazali ste da je sve moguće. Šta je bila vaša namjera sa ovim filmom?

Ovo je moj prvi film stvarno snimljen u Sarajevu. Film Smrt u Sarajevu je snimljen u Holiday Innu. Sada sam izašao u grad. Meni je ta ulica Kovači uvijek bila lijepa. Ovo je sve nastalo u koroni. Okruženi smo bili ludilom, smrću, brojevima… Odlučio sam da napravim nešto lagano i veselo. Meni je ovo bio kao neki lijek. Želio sam da sa ovim filmom navedem i strance da posjete Sarajevo.

Koliki je bio budžet filma?

Budžet filma nije bio veći od 300-400 hiljada eura. Mislim da se ne vidi. Ali okružio sam se sa ljudima sa kojim radim uvijek. Rekao sam im da ovo radimo iz meraka.

Danis Tanović (N1 / Faruk Zametica)

Danis Tanović: Film sa prijeteljima

U filmu glumac Izudin Bajrović kaže da ne valja raditi sa prijeteljima. Međutim, vi očigledno to svojim primjerom demantujete? Vama sa prijateljima dobro ide…

Sa dosta njih sam kroz posao postao prijatelj. Nije jednostavno raditi sa prijateljima, znali smo jedni na druge povisiti tonove, ali super je ispalo.

Glumci su oduševljeni da rade sa vama. Kako je vama bilo radit s njima?

Uvijek imam glumce koje volim. Za sve svoje filmove pravim casting. Nekad ti treba neko koga ne možeš naći u glumačkom svijetu. Pogotovo za male uloge. Ima glumaca koji neće da igraju male uloge. Odbijaju. A ima onih koji uzmu malu ulogu i od nje naprave čudo. Primjer ću dati – Nermin Tulić i Mirvad Kurić su napravili uloge koje će pamtiti.

Lijepo ste vratili ministra (Tulića) profesiji (glumi)?

On ne treba biti ministar, treba biti glumac. Ja sam otkrio Mirvada jer nismo radili zajedno. On je vrsta glumca koju najviše volim. Ti ga pustiš, a on ti na ono što si napravio doda još 100 posto. Takav je i Boris Ler. Nekad je kod mene igrao glavnu ulogu, a sada igra malu koju je uradio perfektno. Žao mi je da ima glumaca koji odbijaju da igraju male ulogu. Mene je Ines Fančović naučila nevjerovatnu stvar. Ja sam joj jednom rekao: “Izvinite, imam samo malu ulogu”. Ona mi je odgovorila da nema velikih i malih uloga, ima malih i velikih glumaca, kazao je Danis Tanović.

Kompletan razgovor pogledajte u videu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!