Darko Elez izručen Bosni i Hercegovini

Vijesti 03. mar 202118:45 > 19:05 0 komentara
N1

Srbija je danas izručila Darka Eleza Bosni i Hercegovini, potvrđeno je večeras iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Apelacioni sud u Beogradu je polovinom februara pravosnažno odlučio da su ispunjeni uslovi za izručenje Eleza BiH, koja ga traži zbog niza krivičnih djela organizovanog kriminala.

Sud je odbio žalbu Elezovog advokata i potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu iz januara, kojim je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje zbog niza teških krivičnih djela organizovanog kriminala izvršenih 2015, 2017, 2018. i 2019. godine.

Tim rješenjem je odbijen dio molbe BiH za izručenje Eleza povodom drugog niza krivičnih djela izvršenih od 2005. do 2009. godine, jer tada nije bio na snazi Ugovor o izručenju između Srbije i Bosne i Hercegovine.

N1

Elez se nalazi u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Mediji ga u Srbiji pominju kao saradnika nedavno uhapšenog Veljka Belivuka.

Bosna i Hercegovina traži izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije, nakon hapšenja Eleza u Beogradu, da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao “Lutka”, kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i u drugim dijelovima BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih osoba sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!