Dašak Hollywooda na Štrbačkom buku: Koja svjetska zvijezda stiže na Unu?

Vijesti 08. jun 202219:05 0 komentara

Štrbački buk postaje holivudska zvijezda! Počelo je snimanje velikog filmskog ostvarenja. Prva klapa pala je upravo u Bosni i Hercegovini. U narednih osam dana snimaće se ključne scene u akcionom ostvarenju koje ćemo gledati na proljeće naredne godine, i to sa čini se velikim holivudskim imenima.

Velika akcija – holivudska ovih se dana odvija na Štbačkom buku. Prvog dana nastaju neke od najvažnijih scena u filmskom ostvarenju u kojem će 50-ak minuta biti snimljeno na jednom od najljepših vodopada Evrope.

Štrbački buk “glumi” divljinu Sjeverne Amerike u koju je smještena radnja filma čiji naziv ekipa nije htjela da nam otkrije.

“Trenutno snimamo najdramatičnije scene sa statistima. Scene su preopasne da bi smo izložili prave glumce, za ovo treba veliko iskustvo. Posvuda su mreže, momci na čamcima koji paze na svaki detalj kako se neko ne bi povrijedio”, kazala je Anne-Marie Roberge koproducentkinja.

Biser Bosne i Hercegovine otkrio je Danijel – filmski stručnjak iz Mađarske.

“Film je o raftingu i kraj filma ima veliki vodopad koji smo morali naći. Razmatrali smo opcije u Kanadi, Novom Zelandu, ali s obzirom na to da većina ekipe dolazi iz Mađarske, tražili smo lokacije u Slovačkoj, regionu, cijeloj Evropi. Bio sam ovdje u februaru, kolege iz Hrvatske su mi preporučile ovu lokaciju. Onog trenutka kada smo je vidjeli znali smo da je to to – to je vodopad za film”, objasnio je producent Daniel Kresmery.

Interesantno je da je snimanje u Nacionalnom parku Una trebalo da traje tri dana, ali je lokacija toliko oduševila ekipu filma da su odlučili prilagoditi prvobitnu ideju kako bi se zadržali duže.

Nekoliko desetina metara dalje od Štrbačkog buka i njegove buke u miru i tišini, tamo gdje je Una najmirnija uživa ekipa filma. Razrađuju se posljednji detalji pred snimanje na rijeci na koju u julu dolaze i glavna glumačka imena.

A o kojim imenima se radi nije htjela potvrdili, ali se nezvanično spekuliše da bi u Bihać mogao i oskarovac Adrian Brody. Glavni producent filma ne potvrđuje niti demantuje, već kaže, biće tu poznatih lica. Ima li Bosna i Hercegovina šansu da im bude češća adresa?

“Ima ogromne šanse, baš zato što niste još razvili ovdje filmsku industriju. Ali mora da se taks kredita da se pogleda, da privuče ljude, zato što na kraju svi filmovi gledaju to. Morate da razvijete ekipe”, rekao je glavni producent Ognjen Gavanski.

A za to je nužna odluka politike. Velika filmska priča o raftingu izazov je i za domaće raftere, ali i za Nacionalni park.

“Nama je jako drago. Ovo je za nas veliki projekat da Hollywood dolazi u Bihać u Krajinu, otvara velika vrata i Nacionalnom parku i turizmu”, naveo je Edin Redržić.
Amarildo Mulić direktor Nacionalnog parka Una je rekao da mu je izuzetno drago što se snimanje ovdje odvija.

“Nacionalni park Una pored turističkog djela postaje prepoznat na eminentnim turističkim tržištima sve više i više, a evo postajemo poznati i filmskoj industriji”, kazao je Mulić.

Koja za sobom nosi odličnu reklamu. A koliko ona znači najbolje može odgovoriti Hrvatska, čije ljepote, pa i Plitvička jezera udaljena 70-kilometara od Štrbačkog buka posjeti čak 2 miliona turista godišnje zvahvaljujući, uz ostalo i činjenici da je upravo Hrvatska bila set za Igru prestola i Zvjezdane ratove.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!