David Hamilton: Uvijek ću zagovarati istinu Bosne i Hercegovine

Vijesti 16. nov 202114:46 > 14:47 0 komentara
N1

U jeku političkih i društvenih tenzija na Balkanu, gotovo je nemoguće ne misliti na najgori scenario - rat. No, kako bismo razumjeli vrijeme u kojem živimo, ne smijemo zaboraviti vrijeme u kojem smo živjeli.

Ako je nešto sigurno, sigurno je to da, gdje god da putujete, možete sresti nekoga sa svojom ličnom ‘bosanskom pričom’. Neke priče su personalnije od drugih, ali sve priče imaju uticaj na ovo društvo skoro tri decenije kasnije.

Ovo je priča o humanitarcu volonteru ratnih 90-ih godina, zagovornikom za pravdu i očuvanje istine u Škotskoj. Suosnivačem Remembering Srebrenica Scotland. S albumom nikada viđenih fotografija iz Bosne i Hercegovine.

N1

Nekada volonter, humanitarac, danas šef policijske federacije Škotske David Hamilton.

David Hamilton sastao se s Ikom Ferrer Gotić u Glasgowu, Škotskoj na klimatskom Summitu COP26. Razgovarali su o policijskom radu i sigurnosti lokacije u vrijeme najvećeg priliva delegacija i posjetilaca koji je ovaj grad vidio godinama.

N1

No, na iznenađenje naše reporterke, Hamilton je imao i svoju ličnu ‘bosansku priču’.

Kasnije je podijelio i svoj lični album sa slikama koje bosanska javnost do sada nije vidjela.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

U intervjuu, po povratku naše reporterke iz Škotske, samo nekoliko dana kasnije, Hamilton je odlučio govoriti o vlastitim iskustvima tokom rata 90-ih godina.

Hamilton je došao u Bosnu i Hercegovinu 1994. godine i volontirao kao humanitarac.

Kao član Remembering Srebrenica Scotland, Hamilton je i danas aktivan na godišnjim komemoracijama žrtvama genocida u Srebrenici i aktivno učestvuje u zajedničkoj edukaciji javnosti o događajima iz 90-ih. Rekao je da će uvijek biti ‘uporan u održavanju istine živom’ čak i do danas.

U Glasgowu je tvorena nova izložba u spomen na rat u BiH i genocid u Srebrenici.

Potpuno nova izložba u Community Gallery u Kelvingrove Art Gallery and Museum u Glasgowu će prikazati priče ljudi koji su proživjeli rat. Također će istražiti neke od veza Škotske sa Bosnom za vrijeme i nakon rata uz izložbu jedinstvene kolekcije ličnih predmeta Bosanaca koji sada žive u Škotskoj.

U nastavku pogledajte cijeli intervju s Davidom Hamiltonom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!