Kurtćehajić: Daytonski sporazum liči na terapiju za pacijenta

Vijesti 05. mar 202113:37 > 14:05 6 komentara

Ustav BiH – vječna tačka spoticanja u BiH. Da li je vrijeme za promjenu? Kako to učiniti? Suad Kurtćehajić, predsjednik Akademske inicijative za Ustavne promjene odgovarao je na naša pitanja.

Profesor Kurtćehajić, mišljenja je da je mirovni sporazum dobro donio, tako što je zaustavio ratna stradanja i to je u tom momentu bila velika stvar, ali da se nije na početku razmišljalo kako će ići kasnije.

“Mi smo 25 godina u problemu sa Daytonskim sporazumom. On otprilike liči na neku terapiju koja je pacijentu omogućila samo da preživi, ali ga je i dalje učinila prikovanim za bolesničku postelju. Naprosto, ovakav kakav jeste Daytonski sporazum nije funkcionalan i nije održiv. Kroz puno stvari to možemo vidjeti. I kroz akademsku inicijativu za ustavne promjene”, kazao je prof. Kurtćehajić.

On je koncipiran sada, kako je naveo naš sugovornik, tako da onemogućava i usporava euroatlanske integracije.

“Mi u bilo kakvom dogovaranju imamo probleme na svim mogućim razinama da se usaglasimo. Daytonski sporazum je na određen način legalizirao i nagradio izvršeni genocid. Jedna tvorevina, koja je bila paratvorevina, Republika Srpska, je Daytonskom sporazumom nakon izvršenog sporazuma, priznata u formi entiteta. To se moglo prihvatiti tada. Tada nije bilo sudske presude, ali od 2007. mi imamo sudsku presudu”, naveo je profesor.

Osvrnuo se i na jutrošnje gostovanje u Novom danu savjetnika Milorada Dodika Milana Tegeltije, a bivšeg predsjednika VSTV-a.

“Maloprije sam slušao Milana Tegeltiju. On je pravnik i to na visokoj poziciji je bio, možda i najvećoj, ali on se totalno nepravno ponaša i tek sada vidim što je sudija Branko Perić govorio koliko je bilo kardinalno njegovo postavljanje, jer on u nekakvom svom habitusu, kad pogledate strukturu, kako on se ispoljava, vidite da on te stepenice na normalan način nije prošao kad je pravo u pitanju. Zato kod njega može i ovako i onako. Kod njega može i da 9. januar bude Dan Republike Srpske, bez obzira što je Ustavni sud osporio. On kao pravnik ne može funkcionisati na takav način, jer nije tako učen, ako je dobro naučio ustavno i druga prava”, istaknuo je prof. Kurtćehajić.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare