Dejan Jović objasnio zašto je BiH uspjeh Zapada

Vijesti 18. mar 202218:19 0 komentara
Dejan Jović (N1)

Dejan Jović, stručnjak za vanjsku politku s Fakulteta političkih znanosti, analizirao je u N1 Newsroomu geopolitičku situaciju na jugoistoku Europe.

“Glavna poruka koju je Velika Britanija htjela poslati je da brinu za situaciju na Zapadnom Balkanu, ali da ne treba dramatizirati i najavljivati da je neizbježan rat na tom području jer postoji potencijal za stvaranje straha među ljudima koji se još sjećaju prošlog rata. Strah tjera na želju za obranom, potrebu za nabavom oružja i to vodi u jednu spiralu nasilja. S druge strane, bilo je jasno da Britanija pokušava naći neku svoju novu ulogu nakon Brexita kako bi projicirala svoju sigurnosnu moć”, izjavio je Dejan Jović.

Analizirajući situaciju u zemljama Zapadnog Balkana ukazao je da je Crna Gora sada složenija država od Bosne i Hercegovine u jednom aspektu.

“U njoj niti jedan narod nema etničku većinu, što je prije bio slučaj u BiH. U BiH sada imamo jasnu većinu Bošnjaka. Što se tiče Crne Gore, to stvara određene tenzije, a posebno kada se podgrijava štetnim narativima kao što su narativi od “srpskom svetu” ili o nekom ujedinjenju svih Srba koji žive izvan Srbije, što je nerealno i nemoguće, jer je Crna Gora članica NATO-a”, kazao je Jović, dodajući da niti Rusija više ne daje neke izjave o Crnoj Gori otkad je ta država ušla u NATO.

Istaknuo je kako ne očekuje nikakav rat na Balkanu.

Dodik postao tiši

O odnosu Vladimira Putina i Milorada Dodika, Jović je kazao:

“U samoj EU, čak i oni koji su bili relativno skloni Rusiji, primjerice Mađarska, postali su sada puno tiši i rezerviraniji. To je sada jedna ekstremna pozicija. Čak i u BiH, Crnoj Gori i u Srbiji ta pozicija postaje teška, gotovo i nemoguća. U tom smislu je i Dodik postao tiši”, rekao je Jović.

Ukazuje da su se ipak i sve zemlje svrstale uz Zapad, uključujući i Srbiju.

“Ukrajinska kriza je u našoj svijesti identificirala granicu istoka i zapada u Ukrajinu, ne više na Zapadni Balkan. Ako je granica tamo, onda je Balkan nedvojbeno dio Zapada. Ako EU želi poslati dobru poruku i Ukrajini, Gruziji, mora završiti posao prošlog rata”, rekao je, a na dodatno pitanje znači li taj završetak ubrzani proces proširenja EU dodao je:

“Čini mi se da je potrebno naći neki balans. Koliko god bio zagovaratelj ulaska svih ovih zemalja, svjestan sam njihovih nedostataka.”

Smatra da je BiH kao država uspjeh Zapada zato što u njoj nije došlo do obnove pokušaja novog rata.

“Tamo je stvorena zajednička država koju nitko nije očekivao nakon onako krvavog rata. Zapad je jako puno kapitala investirao u to da ne dođe do obnove pokušaja novog rata. To je ogroman uspjeh Zapada”, rekao je, dodajući da ta zemlja nije ništa manje integrirana nego Cipar.

“Optimizam je ako stvari ostanu ovako kako su sada. Zapadnobalkanci bi trebali shvatiti da je sreća da je ovdje mir dok je negdje drugdje rat. Jedinistvo Europe i Zapadnog Balkana je dobra i pozitivna vijest za integraciju i ja se nadam da će geopolitički razlozi pomoći toj integraciji”, poručio je Jović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!