Deklarativno svi za, ali malo vjerovatno da će podržati izmjene Izbornog zakona

Vijesti 27. jan 202219:26 1 komentar

Direktor za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD za izbornu reformu Matthew Palmer zatražili su da se prije nastavka razgovora o izmjenama izbornog zakonodavstva, koji je zakazan za sutra u Neumu, analizira predloženi tekst izmjena koji je dostavljen i članovima Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva Parlamentarne skupštine BiH. U fokusu tehničke izmjene zakona. U međuvremenu nastavljeni su razgovori sa opozicijom iz Federacije.

Paket izmjena koji je predstavljen Interresornoj radnoj grupi rješava cijeli niz pitanja od finansiranja izbora ukoliko nije usvojen budžet, imenovanja biračkih odbora, preuranjenje izborne kampanje, granica izbornih jenica i broja mandata u odnosu na broj stanovništva, transparentnog biračkog spiska, finansiranja kampanje. Deklarativno svi su za, no hoće li tzv. tehničke izmjene zakona podržati, malo je vjerovatno.

A da li će doći do dogovora, predstavnici opozicionih pratija, iz Federacije podijeljeni.

Nakon razgovora sa američkim i evropskim posrednicima Naša stranka odlučila je napustiti pregovore pridruživši se DF-u i SDP-u. Za njih su sporna rješenja na kojim se institira, a koje vode u nove podjele, kažu.

No s druge strane lideri SBB-a i Naroda i pravde smatraju kako moraju biti dio razgovora koji su se godinama vodili iza zatvorenih vrata. Ovaj put moglo bi doći do pomaka

O kakvim pritiscima je riječ nije pojašnjeno. A pritiske na Milorada Dodika danas je komentirao Branislav Borenović. Tačnije Dodikovu izjavu kako je spreman za povratak u institucije BIH, ukoliko prođu izmjene krivičnog zakona kojim se kažnjava nazivanje entiteta ili naroda genocidnim. Borenović kaže kako je riječ o odstupnici, da više iko ne spomnje sjednicu NSRS koja se trebala održati početkom februara na temu vraćanja nadležnosti.

Kako je potvrđeno, u Neumu nisu planirani daljnji razgovori sa pozicijom i opozicijom RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare