Delegacija EU o kandidatskom statusu BiH: Što prije pokazati napredak

Vijesti 29. nov 202218:05 1 komentar

Evropska komisija u oktobru 2022. godine uvjetno je preporučila status kandidata za Bosnu i Hercegovinu, usprkos negativnom izvještaju koji ukazuje da nije ostvaren napredak u ključnim poljima. Povodom dobijanja preporuke u Sarajevu je organizirana konferencija " EU kandidatski status za BiH: Između zasluga i očekivanja koja je okupila političare i predstavnike nevladinog sektora koji ukazuju na neophodnost šireg društvenog dijaloga o ključnim zahtjevima Evropske komisije.

Iz Delegacije EU ne negiraju geopolitički aspekt preporuke, ali poručuju ostalo je još malo vremena prije sastanka polovinom decembra na kojem će BiH morati pokazati napredak za kandidatski status.

“Kandidatski status je vrlo bitan politički signal. Jako je važno da se on iskoristi da se ostvari napredak za dobrobit građana BiH. Naravno da postoji geopolitički aspekt s obzirom na rat u Ukrajini, ali to sigurno neće biti jedina odrednica prilikom donošenja odluka”, kaže Aurelie Valtat, šefica sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH.

Na konferenciji se govorilo i o činjenici da BiH nije jedina zemlja koja je dobila kandidatski status zahvaljujući situaciji na geopolitičkom planu.

“Najveći prijem u Evropsku Uniju zemalja kao što je Slovenija, Češka, Poljska isto tako je bio iznuđen vrlo realnim političkim pristupom, a to je slom istočnog bloka i prilika da Evropa pomjeri svoje granice na istok kao što je prijem Bugarske, Rumunije….”

Dok se čeka odluka Vijeća EU, različita su mišljenja o novim uvjetima i značaju. kandidatskog statusa za evropski put zemlje.

“Kada govorimo o građanima i državnom interesu ne vidim nekakvu spektakularnu dobit od ovog kandidatskog statusa. To jeste u nekom formalnom smislu korak, međutim, najviše će dobiti upravo ljudi koji su u protekle četiri godine blokirali taj proces. U prvom redu HDZ i SNSD koji će sigurno biti dijelovi vlasti naredne četiri godine i koji će, vidjet ćete, kada budemo dobili taj kandidatski status za koji dan se i kititi tim kandidatskim perjem.”

Za učesnika panela i zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH Sašu Magazinovića dobijanje kandidatskog statusa jeste politička odluka, ali i dobar signal za BiH čija nova vlast ne dobija nagradu kojom se treba kititi, nego obavezu da tokom mandata od četiri godine sprovede niz neophodnih reformi.

“U BiH, a posebno na političkoj sceni je aktivan veliki broj političara koji imaju strah od Evropske unije i transfromacije i samodrživosti naših institucija, posebno pravosudnih. I ono što bi bila moja želja za ovaj mandatni period, ukoliko bih morao odabrati samo jednu stvar je da se uspije uraditi značajan iskorak na reformi pravosuđa jer su politička kontrola i neefikasnost pravosuđa rak rana bh. društva”, kaže Aurelie Valtat, šefica sekcije za europsku integraciju, politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH.

Osim kvaliteta reformi, tema konferencije bilo je i jasnije komuniciranje poruka koje iz EU institucija dolaze u BiH, a među zaključcima se našla i potreba za bolje informisanje javnosti o procesu integracija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare