Delegacija EU u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, stigao i Milorad Dodik

Vijesti 30. sep 202116:45 2 komentara
F.Z./N1

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su danas Charlesa Friesa, zamjenika generalnog sekretara za Zajedničku sigurnosnu i odbrambenu politiku (CSDP) i krizne odgovore pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS). U Predsjedništvu je bio i Milorad Dodik.

Ovaj susret se održava nešto prije dolaska Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije koju će također primiti članovi Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da Milorad Dodik prisustvuje današnjem sastanku u Predsjedništvu postavlja se pitanje koliko zapravo ispunjava vlastito obećanje da neće učestvovati u odlučivanju u državnim institucijama te da će on i ostali predstavnici iz Republike Srpske blokirati njihov rad, a sve nakon što je Valentin Inzko, bivši visoki predstavnik u BiH, nametnuo Zakon o zabrani negiranja genocida.

POVEZANE VIJESTI

Naime, Dodik je prije samo dva dana izjavio da njegova stranka SNSD ostaje čvrsto pri stavu da ne učestvuje o odlučivanju u Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i Parlamentu BiH, osim što predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija mora da zakaže neke sjednice te institucije.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
Charles Fries i delegacija EU u Predsjedništvu BiH (F.Z./N1)
F.Z./N1
F.Z./N1

Dodik je kazao da ministri SNSD-a neće učestvovati u odlučivanju u Vijeću ministara BiH, osim što su prije dva dana učestvovali u donošenju odluke o privremenom finansiranju institucija BiH.

Podsjetimo Ursula von der Leyen je danas već otvorila most Svilaj na Savi, a toj ceremoniji su prisustvovali Andrej Plenković, premijer Hrvatske i Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH koji je tom prilikom poručio da je “želja za povezivanjem veća od čelika i betona”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare