Delegacija EU za N1: Posvećeni smo uklanjanju prepreka za napredak BiH

Vijesti 13. okt 202118:37 3 komentara
N1

Nakon najave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da će Republika Srpska postati nezavisna i da će se ukinuti saglasnosti za postojanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Oružanih snaga BiH i Uprave za indirektno oporezivanje, a nakon toga i ukidanje nadležnosti SIPA-e na prostoru RS te osnivanje vlastite obavještajne agencije, iz EU delegacije su za N1 kazali da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uključujući njeno trenutno administrativno uređenje.

Naveli su i to da je na takvom uređenju naše države prihvaćen i njen zahtjev za članstvo u Evropsku uniju.

“Ustavni okvir BiH ne pruža pravnu osnovu entitetima da se jednostrano povuku iz uspostavljenih državnih institucija ili da zabranjuju primjenu bh. zakonodavstva u entitetima. Nastavak blokade institucija BiH, potpuni nedostatak konstruktivnog dijaloga i upotreba zapaljive retorike u javnosti krajnje su neproduktivni i samo dovode do nestabilnosti i kašnjenja u postizanju vitalnih reformi. To takođe usporava napredak zemlje ka članstvu u EU i unazađuje reforme postignute u proteklih 26 godina”, poručili su iz EU delegacije.

Istakli su i to da su “posvećeni facilitaciji (unaprijeđenju) dijaloga koji će doprinjeti uklanjanju prepreka stvarnom napretku za dobrobit svih građana i zemlje”.

POVEZANE VIJESTI

Podsjetimo da su na Dodikove najave reagovali za N1 i iz Ambasade SAD-a u BiH navodeći da također podržavaju trenutno uređenje i integritet naše države uz najavu da su spremni i na sankcije.

Odgovore od međunarodnih faktora smo potražili nakon što je jučer Dodik na konferenciji za medije izjavio da nema nazad i da će SNSD promovisati “program samostalnosti Republike Srpske u okviru BiH”.

Naveo je i to da će biti povučene saglasnosti na Oružane snage BiH, biti proglašeni ništavni zakoni o Sudu i Tužilaštvu BiH, UIO, te SIPI i OBA nakon čega bi Republika Srpska trebala da formira svoju obavještajnu strukturu”. Naveo je i to kako SIPA-i treba zabraniti djelovanje u RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare