Delegacija Generalnog inspektorata Vojske SAD u posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Vijesti 24. maj 202211:08
Izvor: FENA / Arhiv

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić sa saradnicima primio je danas delegaciju Generalnog inspektorata Vojske Sjedinjenih Američkih Država predvođenu generalnom inspektoricom generalpukovnikom Donnom W. Martin.

U pratnji generalice Martin bio je i vojni ataše SAD-a u BiH brigadir Michael Tarquinto, kao i grupa inspektora iz sastava Američke komande za Evropu i Nacionalne garde Marylanda, dok su delegaciju MO BiH pored ministra odbrane činili generalni inspektor MO BiH brigadni general Mirsad Ahmić, pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef kabineta ministra Kemal Korjenić i predstavnica generalnog inspektorata MO BiH, pukovnik Enida Ramić.

Tokom susreta ministar Podžić je upoznao članove delegacije s trenutnim aktivnostima u MO i OS BiH u svjetlu trenutne političke situacije u našoj zemlji, poteškoća vezanih za osiguranje budžeta za odbranu, kao i drugih izazova s kojima se susreću institucije odbrane u posljednje vrijeme.

Ministar je iskazao zahvalnost Vladi SAD-a na finasijskoj pomoći u realizaciji više projekata u BiH, a koji se odnose na proces modernizacije i jačanje kapaciteta OS BiH kroz nabavku novih helikoptera, višenamjenskih vojnih motornih vozila HAMWEE, kao i na obuci i školovanju naših pripadnika u SAD-u.

Ministar je iznimno važnom ocijenio ukupnu pomoć i podršku Vojske SAD-a u segmentu koji predstavlja glavna inspektorica Martin i iskazao posebnu zahvalnost za podršku u uspostavi i razvoju strukture i institucije Generalnog inspektorata.

Generalica Martin je izrazila zadovoljstvo prilikom da posjeti ovu instituciju, iskazala punu podršku radu Ministarstva odbrane BiH, te se posebno referilrala na otvorenost za saradnju u dijelu koji se odnosi na Generalni inspektorat u smislu daljnjeg ojačavavanja ovog segmenta u sistemu odbrane.

Ona je iskazala opredijeljenost Generalnog inspektorata vojske SAD-a da nastavi s projektima obuke i osposobljavanja inspektora OS BiH i u narednom periodu, bilo kroz virtualne programe ili obukom bh. inspektora u obučnim kapacitetima Američke Komande za Evropu u Njemačkoj.

Delegacija Generalnog inspektorata vojske SAD-a boravi u posjeti MO i OS BiH u sklopu njihovog učešća na 16. Konferenciji Generalnog inspektorata MO BiH i inspektora u komandama i jedinicama OS BiH koja se održava u Sarajevu 24. i 25. maja.

Generalica Martin će se tokom boravka u BiH sastati i sa načelnikom ZŠ OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i njegovim zamjenicima generalima Kneževićem i Jerkićem, a danas popodne posjetit će i kasarnu “Rajlovac” kod Sarajeva, gdje će biti upriličena aktivnost demonstracije operativnih sposobnosti dijela jedinica OS BiH na ovoj lokaciji, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar