Delegacija Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u na humanitarnom bazaru u Briselu

Vijesti 22. nov 202215:38 0 komentara
NATO Charity Bazaar

Delegacija Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u u Briselu, sa članovima porodica, učestvovala je 19. i 20. novembra u NATO Štabu u Briselu, Kraljevina Belgija, na NATO-ovom humanitarnom bazaru „NATO Charity Bazaar“, koji važi za dobrotvornu i neprofitnu organizaciju.

Inače „NATO Charity Bazaar“ djeluje pod pokroviteljstvom supruga generalnog sekretara NATO-a i predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a i bavi se transparentnim prikupljanjem i raspodjelom novčanih sredstava, koja se, na osnovu konkursa, dodjeljuju apliciranim projektima iz različitih zemalja, a u dobrotvorne svrhe. Rad bazara se odvija kroz više godišnjih događaja, kao što su priprema i prodaja proizvoda koji su karakteristični za svaku zemlju, nakon čega se ukupni prihodi dodjeljuju različitim projektima u dobrotvorne svrhe.

S obzirom na to da je Vojni dio Misije BiH pri NATO, u statusu punopravnog člana, aktivno učestvovao u aktivnostima humanitarne organizacije „NATO Charity Bazaar“, omogućeno je da i projekti iz BiH konkurišu za raspodjelu prikupljenih sredstava. Tako je Bosna i Hercegovina imala mogućnost aplicirati sa dva projekata ove godine, i to: Projekat obrazovanja žena djece i starijih osoba sa socijalnim poteškoćama „Računajte na nas“ i Projekat sportskog angažiranja djece i omladine iz ruralnih područja „OK Volero“.

Glavni i završni događaj koji „NATO Charity Bazaar“ organizira je izložbeno-prodajni bazar, a koji se održava trećeg vikenda u novembru. Na tom događaju svaka zemlja imala je mogućnost da organizira štand na kojem izlaže i predstavlja svoju baštinu, prodaje rukotvorine, tradicionalnu hranu, piće, gotove fabričke proizvode koji su karakteristični za zemlju.

Sve aktivnosti bazara odvijaju se u Glavnom štabu NATO-a u Briselu, tako da se kroz učešće u pomenutim aktivnostima osigurava značajna međunarodna vidljivost BiH tokom cijele godine, a posebno na dan centralnog događaja. Ove godine, centralna manifestacija održana je 19. i 20. novembra, a na njoj je učestvovalo oko 40 država, kao i brojni spoljni saradnici i sponzori ovog projekta.

Bosna i Hercegovina je ove godine predstavljena autentičnim proizvodima kompanija iz raznih dijelova države, koji su uključivali prehrambene artikle, pića, kafu, čajeve, kožne proizvode i ručno rađene suvenire. Interesiranje za ponudu na bh. štandu bilo je izvan očekivanja, što je rezultiralo odličnom promocijom bh. proizvoda, prihodom od prodaje, a samim tim i finansijskim doprinosom projektu „NATO Charity Bazaar“, koji je ove godine značajno veći od prethodnih.

Štand BiH je posjetilo nekoliko hiljada ljudi, uključujući najviše zvaničnike NATO-a, predstavnike država članica i partnera, te predstavnike EU i drugih međunarodnih organizacija.

Šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO i vojni predstavnik BiH pri EU brigadir Edin Fako posebnu zahvalnost je uputio kompanijama iz BiH koje su svojim donacijama omogućili ovaj diplomatski i humanitarni uspjeh Bosne i Hercegovine: AS GROUP, Tešanj, za donaciju Vispakovih, Klasovih i Agrokomercovih proizvoda; Mesna industrija – Semić, Visoko za donaciju suhomesnatih proizvoda, kompaniji Nerzz, Visoko, za proizvode od kože, Destileriji BABAN, Kiseljak, za donaciju svojih pića i Marcaffe kafe; Krajina klas, Banja Luka, za program sitnih kolača i voćnih pita, Vino domano, Domanovići, za vina i Mljekara Livno za livanjski sir.

Misija BiH pri NATO se također zahvalila i Ministarstvu odbrane i Ministarstvu vanjskih poslova BiH za podršku u realizaciji navedenog događaja, kao i svim članovima Misije i njihovim članovima porodice, koji su doprinijeli realizaciji ovako bitnog događaja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!