Delegati Doma naroda traže ubrzani status BiH u EU, a odbili reformske EU zakone

Vijesti 24. mar 202212:55 > 12:58 5 komentara
Screenshot

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH jednoglasno su usvojili odluku da ispred ovog tijela upute zahtjev za dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u EU i zadužili Vijeće ministara da upute ovu inicijativu tijelima EU, a na temelju odluke Doma Naroda. S druge strane, delegati su odbili da po hitnoj i skraćenoj proceduri razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao i Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV.

Odluka je usvojena jednoglasno, uz opštu i entitetsku većinu, uz samo dvije primjedbe koje su uputili Mladen Bosić i Zlatko Miletić.

Obje primjedbe su se odnosile na licemjerstvo vlasti i političara u BiH, kako je pojasnio Miletić.

“Ne treba da budemo ni srpski, ni ruski ni turski svijet, nama treba Evropska unija, ali smo licemjerni. K'o pjevači idemo tamo, tražimo da nas na silu prime, a nismo bili u stanju usvojiti tri zakona i ispuniti 14 prioriteta”, rekao je.

Međutim, delegati su odbili da po hitnoj i skraćenoj proceduri razmatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sprečavanju sukoba interesa kao i Prijedlog zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV. Za Zakon o sprečavanju sukoba interesa nije bilo opće većine,  te će se razmatrati u redovnoj proceduri, dok za Zakon o VSTV-u nije bilo entitetske većine i on će ići na usuglašavanje. Podsjetimo, ova dva zakona se nalaze u 14 prioriteta Evropske komisije. Ranije su iz ove institucije vrlo jasno poručili da, ukoliko bh. političari ne pokažu minimum odgovornosti u kontekstu njihovih obaveza, neće biti olakšanih uslova za kandidatski status.

Dom naroda nije podržao ni prijedlog Denisa Bećirovića kojim bi se obavezalo Vijeće ministara BiH da prati politiku EU u mjerama spram ruske agresije na Ukrajinu. ZA bilo samo 6 delegata iz FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare