Delić: Pet javnih poziva za razvoj male privrede u Kantonu Sarajevo

Vijesti 02. jul 202111:58 > 11:58 0 komentara
Faruk Zametica/N1

Ministar privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić je pojasnio na press konferenciji šta podrazumijeva set javnih poziva iz Godišnjeg plana provođenja Programa male privrede za 2021. godinu koji će biti danas objavljeni na web stranici Ministarstva privrede KS i Vladi KS.

“Jedni smo kanton koji je na ovakav sistematičan način pomogao privredi. Objavili smo pozive za mart i april u kontekstu finansiranja dijela ili cijele minimalne mjesečne neto plate. Objavili smo i završili pozive za pripadajuće doprinose i poreze i shodno tome isplatili skoro 10 miliona KM svima onima kojima smo svojom odlukom zabranili rad ili kojima je zbog pandemije otežan rad”, rekao je Delić.

Najveći budžet

Dodao je da je rasterećena privreda za 3 i po miliona KM.

“Već smo implementirali program razvoja i unaprijeđenja preduzetničke infrastrukture i dodijelili 2,7 miliona KM. 6,1 milion za poticaj poljoprivredi je otkočen i na neki način smo isplatili sva prethodna dugovanja”, istaknuo je.

Budžet koji je izdvojen u doba pandemije, jeste, kako je rekao, najveći budžet za poticaj i razvoj male privrede i on iznosi 8 miliona i 490 hiljada KM.

“Ukupan iznosi koji se planira realizovati kroz ovu kreditnu liniju je najmanje 90 miliona KM i to je jedan od najznačajniji program u KS ikada. Svi privredni subjekti će moći da dignu kredite po povoljnim uslovima, kametna stopa 0 posto, otplata od 7 godina, uključujući grejs period od godinu dana. Maksimalan iznos kreditnog zaduženja je milion KM”, pojasnio je.

Biće objavljen i javni pozivi koji podrazumijevaju programe usmjerene ka educiranju i zapošljavanju novih uposlenika u IT preduzetništvu.

“Jedan subjekt po ovom pozivu može da ostvari pravo od 70 hiljada KM poticajnih sredstava. IT je jedina industrija koja je zabilježila rast u pandemiji. Ovo je jedan od vrlo značajnih projekata”, istaknuo je ministar.

Rok za prijavu

Sljedeći program je – program poticaja za unaprijeđenje preduzetništva u domenu administrativnih usluga dominantno izvozne orjentacije. Ovim javnim pozivom se osigurava zapošljavanje osoba u oblasti pružanja administrativnih usluga.

Potom, javni poziv za dostavljanje prijava obrtnika po osnovu programa edukacije mladih za obrtnička zanatska zanimanje i zapošljavanje.

“Edukacija je četiri mjeseca za otprilike 20 osoba sa prebivalištem u KS“, naveo je.

Tu je i Program poticaja projektima promocije obrtništva.

“Ovim javnim pozivom se osigurava razvoj i afirmacija svih obrtaja očuvanje obrtničke tradicije, tradicionalnih zanati…”, kazao je Delić.

Danas će biti objavljeni javni pozivi na stranicama Ministarstva privrede i Vlade KS. U ponedjeljak bi trebali da izađu u dnevnim novinama, a u četvrtak u Službenim novinama. Rok za prijavu je 30 dana od dana objave u Službenim novinama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!