Delić: Pomoć koju nudimo nedovoljna je da bi se sačuvala radna mjesta

Vijesti 24. maj 202112:13 > 12:39 0 komentara

Ministarstvo privrede KS raspisalo je program pomoći privrednicima u vrijednosti 21 milion maraka. Za program je apliciralo 4.000 kompanija, što nije ni 30% ukupnih preduzeća u Kantonu Sarajevo. Zašto privrednici ne vjeruju u programe pomoći pitali smo resornog ministra Adnana Delića.

Istaknuo je da prije svega, mnogo komunikacije fali sa privrednicima.

“Trenutno u Ministarstvu imamo raspisana tri javna poziva, od kojih je jedan poziv za očuvanje starih i tradicionalnih zanata. Ove godine smo povećali iznose za tradicionalne zanate. Smatrali smo da je neophodno, jer je to najugroženija djelatnost”, naveo je.

Pohvalio se i da KS vjerovatno prvi kanton u BiH koji je na jedan sistematski način donio izmjene programa kratkoročnih i srednjoročnih mjera.

“Raspisali smo i dva javna poziva. Jedan se odnosi na subvencioniranje minimalne mjesečne plate za sve one privredne subjekte na području KS kojima je na bilo koji način otežan rad u doba pandemije. Drugi javni poziv se odnosi na privredne subjekte kojima je Vlada KS svojom odlukom zabranila rad poslovnih djelatnosti. Imali smo povećanje broja na apliciranje. Sada ima više od 6.000 aplikacija”, istaknuo je Delić.

Ova pomoć koju rade, dodao je, nedovoljna je da bi se sačuvala radna mjesta i da bi privredni subjeti sačuvali likvidnost u poslovanju. Zbog toga očekuju i potenciraju pomoć viših nivoa vlasti.

“Tako što ćemo dati minimalne plate i doprinose nećemo pomoći previše. Konstantno trebamo poboljšavati privredni poslovni ambijent na području KS-a, ali i u Federaciji i BiH. Još uvijek imamo problem administrativnih, tehničkih i pravnih problema, gdje moramo raditi na skraćivanju procedura. Jedan od glavnih problem je način i obračun komunalnih taksi za privredne subjekte. Kao fizička lica, mi grijanje plaćamo po kvadraturi stana a ne po potrošnji”, naglasio je Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!