Delić za N1: Zbog visokih cijena na tržištu pelet će se proizvoditi u KS

Ekonomija 30. maj 202213:12 > 13:14 6 komentara
N1

Jedna od mjera Ministarstva privrede Kantona Sarajevo u vrijeme globalne ekonomske krize i visokih cijena peleta je da otvore proizvodni pogon za ovaj energent u sklopu kantonalne firme Sarajevo šume i da na taj način pomogne građanima, kaže za N1 ministar privrede KS Adnan Delić.

Ministar Delić ističe da su protekli vikend proveli na području EU i vršili istraživanja i pratili kompanije koje se bave proizvodnjom, kako bi na što bolji način pripremili kriterije za javni poziv – kupovina zemljišta i izgradnja proizvodnog pogona, te mašina.

“Pelet je mulitfunkcionalan. Mi tako umanjujemo misiju štetnih čestica u gradu, pomažemo šume, i na kraju da građanima omogućimo realnu i normalnu cijenu koje sada divljaju, ne samo u ovoj svjetskoj krizi, već iz godine u godinu raste”, kaže Delić.

Šta je uzrok enormne cijene peleta: Poremećaji na tržištu ili profiterstvo?

Danas je cijena tone pelet oko 700 maraka i u zimskom periodu jednom domaćinstvu treba preko 1.500 maraka kako bi osigurali dovoljno peleta za grijanje, što je preskupo.

“Sami smo sebi postavili ciljeve i da do kraja kalendarske godine imamo proizvodnju peleta. Pripremao se i rješavamo kompleksnu administrativnu proceduru kako bi naši građani u novoj sezoni grijanja imaju prihvatljivije cijene”, kaže Delić.

Globalna kriza u nabavci energenata

“Dio zemalja EU su zabranile uvoz plina iz Rusije, poremećen je lanac snadbijevanja i najbolji način da se riješi”, mišljenja je Delić, “da imamo sami kontrolu snadbijevanja energentima”.

Lokacija proizvodnog pogona još nepoznata

“Lokacija je još uvijek nepoznata iako smo neke od njih obilazili”, govori Delić i dodaje da se prvo moraju porvesti zakonske procedure.”

Osim rasta cijene, prijeti i nestašica peleta ako vlast ne zabrani izvoz

“Formiramo porizvodni pogon koji će biti na usluzi našim građanima i da on bude po najvećim standardima i da će neće imati negativ utjecaj po okoliš.”

Procjene su da bi uspostava jednog ovakvog proizvodnog pogona trebala biti 8, 5 miliona maraka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare