Delić: Radnici Ginexa ne proizvode lale već opasan materijal

Vijesti 12. maj 202219:17 > 19:27 0 komentara
N1

U goraždanskom preduzeću Ginex sinoć je održan veliki sastanak na kojem su prisustvovali resorni ministar Nermin Džindić, članovi Uprave Ginexa, članovi Nadzornog odbora državnog i privatnog kapitala i članovi sindikata Metalaca Federacije BiH i preduzeća Ginex. Odlučeno je da ostane stara uprava, a vanredna sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona sutra će biti održana u vezi sa situacijom u ovoj firmi. Kantonalni zastupnik u Skupštini BPK Ibro Delić za N1 je govorio o ovoj temi.

Delić je rekao da je na sinoćnjem sastanku Nadzornog odbora Ginexa odlučeno da stara uprava ostane ističući da radnici Ginexa i građani Goražda strahuju jer se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine kao poslodavac nije pokazala.

“Radnici su sigurno osjetili strah kada je odlučeno da se smijeni uprava Ginexa. Nadzorni odbor je 28. aprila dobio taj zadatak od Vlade FBiH. Iz medija se može saznati da je ovdje riječ o smjeni direktorice i uprave zbog neinvestieranja dobiti Ginexa u dalju proizvodnju. Međutim, to znamo svi da nije tačno jer su u februaru nabavljene nove mašine i opremu koja se treba instalirati i da se nakon toga uposle novi radnici”, kazao je Delić.

Smjena uprave Ginexa je, kako je kazao Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, zatražena zbog prijava koje su došle od članova Nadzornog odbora ispred privatnog kapitala.

Delić ističe da su ove izjave suprotne od ranijih te da se ovo trebalo reći 15 dana ranije kada su radnici protestovali u Goraždu strahujući za svoja radna mjesta.

“Sindikat radnika je stao na stranu direktorice Munevere Fočo i sinoć je Nadzori odbor odlučio da stara uprava ostane, tako da bi se moglo reći da je taj pritisak uposlenih urodio plodom. To je pokazatelj kako se radnici putem sindikata trebaju boriti za svoja prava. Ovo je jedinstven slučaj poslije rata u Federaciji BiH da su radnici uspjeli putem sindikata da se izbore za svoju platu i sve ostalo”, naveo je.

S obzirom na to da je riječ o firmi koja ostvaruje odlične rezultate u namjenskoj industriji i izuzetno dobro posluje, pitali smo Delića da li bi pozadina svega ovoga mogla biti politika?

“Indikativno je da se sve ovo desilo pred praznike i ne znam da li se taj period htio iskoristiti za zataškavanje određenih stvari, ali znam da su to sve radnici predosjetili, a i građani koji su stali uz njih”, istakao je Delić.

Sutra se održava vanredna sjednica Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona, a kao je Delić naveo na nju su pozvani federalni premijer Fadil Novalić i ministar Nermin Džindić.

“Pozvali smo i ostale aktere iz fedralne vlade da dođu na sjednicu. Nemam informacije da li će se odazvati pozivu, ali zaista bih volio da dođu, daju odgovore jer građane Bosansko-podrinjskog kantona interesuje kompanija Ginex, pogotovo radnike koji sigurno imaju proizvod koji je tražen na tržištu. A i mi svi ostali u Goraždu smo emotivno vezani i za Ginex i sve ostale fabrike koje su proizašle i nastale iz stare Pobjede (firme op.a.)”, rekao je Delić.

Smatra da Vlada FBiH kao poslodavac nema iskrene namjere prema Ginexu i radnicima.

“Ono što ministar Džindić govori ne smatram iskrenim namjerama prema Ginexu. Vjerujem da Vlada FBiH koja je u najvećoj mjeri odgovorna kao poslodavac Ginexa, većinskog kapitala, nije radila ono što se od nje očekivalo. Treba napomenuti jednu važnu stvar, a to je da radnici Ginexa ne proizvode lale već tražen proizvod koji je godinama stvaran i sada izuzetno tražen na tržištu. Ginex treba pustiti da se razvija, pratiti njegov rad, zapošljavati nove ljude. Svaki radnik Ginexa kada pođe na posao ne zna da li će se kući vratiti bez ruku, prstiju, očiju jer je riječ o opasnoj proizvodnji. Nije to jednostavno proizvoditi i radnici se putem sindikata trebaju boriti za veće plate”, poručio je Delić.

Podsjećamo, Vlada Federacije BiH je na hitnoj, telefonski održanoj sjednici 29. aprila donijela odluku kojom daje prethodnu saglasnost Nadzornom odboru privrednog društva “UNIS Ginex” d.d. Goražde za donošenje odluke o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani, što uključuje i direktoricu Muneveru Fočo.

Odmah potom uslijedile su burne reakcije i protesti radnika koji zahtjevaju poništenje odluke.

Ginex je preduzeće koje se bavi namjenskom industrijom i registrovano je kao privredno društvo za proizvodnju i promet hemikalija, pripalnih i inicirajućih sredstava.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!