Delta soj koronavirusa na KCUS-u dokazan u 12 od 23 uzoraka

Vijesti 09. jul 202114:45 > 14:47 1 komentar
N1 / Ilustracija

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom testiranja uzoraka na koronavirus došao je do rezultata koji ukazuju na to da je delta soj već uveliko rasprostranjen u bh. populaciji.

U Organizacionoj jedinici Kliničke mikrobiologije izvršeno je novo sekvencioniranje sljedeće generacije na 23 reprezentativna uzorka. Uzorci su zaprimljeni u periodu od 8. juna do 2. jula, potvrdila je Faktoru prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a.

Potvrđeno 12 uzoraka

Od 23 pozitivna uzorka na SARS-CoV-2 kod 12 je potvrđeno da se radi o lozi B.1.617.2 poznatoj kao delta, a koja je prvi put identificirana u Indiji.

Kod sedam uzoraka je dokazana varijanta iz Ujedinjenog kraljvstva, koja odranije cirkulira na našim prostorima, a kod preostala četiri uzorka dokazane su mutacije koje su od nejasnog značaja.

Prvi pozitivni uzorak iz juna

Prvi uzorak pozitivan na delta varijantu koronavirusa je iz 8. juna 2021. godine što ukazuje da ovaj soj cirkulira već izvjesno vrijeme u našoj populaciji i da je prilično zastupljen.

Pacijeni kod kojih je dokazana delta varijanta su iz Kantona Sarajevo, njih pet, Unsko-sanskog kantona odakle ih je šest i jedna osoba strankog porijekla, a koja je hospitalizirana u Infektivnoj klinici KCUS-a, piše Faktor.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare