Demantij Stomatološkog fakulteta na saopštenje UIO BiH

Vijesti 17. jun 202116:13 1 komentar
N1

Dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Muhamed Ajanović i dva profesora Lejla Kazazić i Selma Tosum Pošković demantovali su navode Uprava za indirektno oporezivanje BiH kako su dvije profesorice sa Stomatološkog fakulteta u Sarajevu pokušale da "prokrijumčare u Bosnu i Hercegovinu zubne implantate iz Istanbula".

Kako je navedeno u demantiju, delegacija Stomatološkog fakulteta vraćala se sa službenog putovanja iz Sjedinjenih Američkih Država.

“Na službeno putovanje u Washington smo išli na globalni simpozij Dental XP i u svrhu profesionalnog treninga i pripreme za edukaciju koju u Sarajevu organizira Stomatološki fakultet. Najveći donator za ovu naučnu manifestaciju je kompanija Ritter Implants GmbH&Co. KG, koja je i ranije Stomatološkom fakultetu donirala dentalne implantate i prateću opremu.

Predstavnici Rittera su također bili na edukaciji u Washingotnu i tom prilikom su nam uručili 30 implantata, koji treba da budu korišteni prilikom realizacije treninga osoblja za neciklične studije, koja će biti održana u Sarajevu u razdoblju od 10.07.2021. do 13.07.2021. godine”, navedeno je.

U demantiju se dalje dodaje kako je predmetni stomatološki materijal uručen zbog toga što je “potrebno da se sudionici stručnog usavršavanja u organizaciji Stomatološkog fakulteta, prije otpočinjanja same edukacije, upoznaju sa tehnologijom i sistemom materijala koje proizvodi kompanija Ritter, kako bi se izbjegli eventualni problemi za vrijeme trajanja neciklične studije Dental implants from basic to advanced”.

“Ovo je razlog zbog kojeg smo iz Sjedinjenih Država nosili donirane implantate, a ne namjera krijumčarenja. Napominjemo da se predmetni materijal koristi u edukativne i naučno-istraživačke svrhe, te da nije namijenjen kliničkoj upotrebi. S tim u vezi, ističemo da je odredbom člana 24. stav 1. tačka 4. Zakona o porezu na dodatnu vrijednost predviđeno oslobađanje od plaćanja PDV-a za usluge obrazovanja i s njima povezani promet dobara i usluga.

Smatramo važnim istaći i činjenicu da cijena doniranih implantata na području SAD-a po komadu iznosi 149 USD, dok cijena po komadu implantata koji se koristi u edukativne svrhe iznosi 79 USD”, stoji u demantiju koji potpisuju profesori Muhamed Ajanović, Lejla Kazazić i Selma Tosum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Dokumentacija o donaciji Rittera (Stomatološki fakultet UNSA)
Dokumentacija o donaciji Rittera (Stomatološki fakultet UNSA)

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare