Demarš Hrvatskoj zbog Milanovićevog negiranja genocida

Vijesti 14. sep 202216:19 4 komentara
Ivan Hrstić / N1

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine uputilo je danas demarš Republici Hrvatskoj zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića u kojima negira genocid u Srebrenici.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH izražava najoštrije osude izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića od 12. septembra 2022. godine, a u kojima je, tokom radnog ručka na samitu Brdo-Brijuni, negirao genocid u Srebrenici, navedeno je u demaršu.

Također, napominje se kako je Evropski parlament 9. januara 2009. godine usvojio Rezoluciju kojom se poziva da se 11. juli u cijeloj Evropskoj uniji obilježava kao Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, te da se izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine od 22. jula 2021. godine, zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

“Naglašavamo da je genocid u Srebrenici utvrđen presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde i, stoga, svaki oblik poricanja genocida mora biti nedvosmisleno odbačen. Uvjereni u poziciju Republike Hrvatske u pogledu poštovanja međunarodnog prava, presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, poštivanja najviših standarda ljudskih prava i očuvanja dobrih uzajamnih odnosa, zahtijevamo hitno povlačenje izjava, kao i izvinjenje porodicama žrtava genocida u Srebrenici”, istaknuto je, između ostalog, u demaršu Ministarstva vanjskih poslova BiH, saopćeno je iz tog ministarstva.

Podsjećamo, nakon što je Ured predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića, na upit N1, odgovorio kako je “laž” da je Milanović negirao genocid u Srebrenici na sastanku lidera u okviru samita Brdo-Brijuni, zatražili smo i komentar predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića koji je također prisustvovao sastanku.

Iz Kabineta predsjedavajućeg kazali su za N1 kako “nije uobičajeno govoriti o tome šta se govorilo na ovakvom susretu, ali nije uobičajeno ni da predsjednik članice EU dovodi u pitanje presude međunarodnog suda o genocidu”.

“Tačno je da je predsjednik Hrvatske na radnom ručku u Brdu, ponavljajući svoje ranije javno izrečene stavove, dovodio u pitanje presude Haškog tribunala o genocidu u Srebrenici. Nakon što je upozoren i suočen sa činjenicama i nalazima iz presuda, Milanović je ustvrdio da on ima pravo propitivati sve, pa i presude, na što je dobio oštar odgovor predsjedavajućeg Džaferovića koji je poručio da Milanović, ako ne prihvata presude međunarodnih sudova o genocidu, ima ozbiljan problem”, navodi su odgovoru Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare