Deminer Adis Sarić: Dokazao sam svoje, ali zdravlje mi niko ne može vratiti

Vijesti 12. jun 202114:33 > 15:32 0 komentara

Deminer Adis Sarić, zbog kojeg je Kantonalni sud u Mostaru donio drugostepenu presudu prema kojoj je Federalna uprava civilne zaštite odgovorna za njegovu bolest, te mu na osnovu nematerijalne štete mora isplatiti 55.678 KM, u razgovoru za N1 je kazao da osjeća skromnu radost zbog toga što je sve ovo uticalo na njega i porodicu mu.

“Ima sada nekih elemeneta da raspoloženje bude pozitivnije. Dokazao sam svoje”, rekao je.

Raduje ga što je odbačen iskaz bivšeg direktora FUCZ-a Fahrudina Solaka.

“Odmah u toku saslušavanja na prvostepenoj u Općinskom sudu u Mostaru tvrdio svom advokatu da je 90 posto njegove priče čista laž. Ja sam to dokazao i opet bih isto tvrdio. Znaju to i moje radne kolege šta je bilo i kako je bilo. Ono su za mene malverzacije i podvale na sudu. Sud je sve rekao i sve su potvrdili što sam ja izgovorio”, kazao nam je Sarić.

Šta se radilo u poplavama?

Istaknuo je da se ne može imati kvalitetna civilna zaštita ako se ne vrši opremanje kadrova.

“To je tako u bilo kojoj normalnoj državi, vrlo slično kao u vojci i policiji. To su specijalne organizacije koje rade onoliko dobro koliko su obućeni, plaćeni, i tačka. Tako je to bilo i u Jugoslaviji. Šta se radilo u poplavama? Prilično je zataškano. Je li bilo još slučajeva sa zdravstveno stradalih ljudi? Ne, kao ja. Ali je to tabu tema u FUCZ i ne smije se o tome pričati”, naglasio je Sarić kojem su prema ocjeni vještaka životne aktivnosti reducirane za 60 posto.

Ima i poruku za FUCZ.

“Hajmo raditi za ono što smo edukovani i školovani, uz poštovanje tih ljudi koji su već dvije decenije tu“, poručio je.

Zdravlje mu, kazao je, ne može niko vratiti.

“Nema teorije. Nema te cifre, oštete… Bukvalno su mnogi postali socijalni slučajevi i niko se ne usuđuje tužiti ih. Ukupno na meni ima 100 posto invalidnosti, 40 posto ratne i ove sada 60 posto. Ne može se to tako sabirati, al zna se o čemu govorim. Svaki će moj kolega reći ne isplati se ići sa pravdom, bolje ostati zdrav i dočekati penziju. Ja je nisam dočekao. I sad sam na biru”, govori Sarić.

Nema više nikavih planova, rekao je, niti ih može imati u ovakvoj siutuaciji.

“Jedini plan je bio dobiti presudu. Ostao sam oštećen do kraja života”, dodaje on.

Životne aktivnosti reducirane za 60 posto

Kontaktirali smo i Fahrudina Solaka, ali odgovora nije bilo, nije se javljao na telefon.

Podsjetimo, suspendovani direktor FUCZ i dalje prima punu platu u iznosu od skoro 3.000 KM.

“Svaka čast ovoj državi. Političari vazda imaju presumpciju nevinosti. To su magične riječi i oni pod presumpcijom nevinosti mogu primati 300 godina platu. Ja ne mogu”, kazao je Sarić.

Bivši deminer Federalne uprave civilne zaštite Adis Sarić, podsjećamo, čistio je životinjski otpad u poplavama 2014. godine u Posavini. U ranijim istupima za N1 prisjetio se tadašnjih prizora.

“Naime, radilo se o životinjama krepanim u jednom užasnom stanju. Neke su bile totalno mrtve, druge su bile polužive, a neke su čak bile zgnječene. Još uz to sve je bilo puno izmeta, staja, kokošijeg kravljeg, svinjskog izmeta. Smrad je jednostavno bio toliki da bi se čak čini mi se do 10 kilometara osjetio, jer bi se udaljili da ručamo i jednostavno smrad je vjetar nanosio dalje. Sve to što bi pojeli, ja bi povratio u masku, kao i dosta mojih kolega”, ispričao nam je Sarić.

Čišćenje animalnog otpada FUCZ-a u Posavini nakon poplava 2014. (N1)

 

Čišćenje animalnog otpada FUCZ-a u Posavini nakon poplava 2014. (N1)

 

Federalna uprava donijela je odluke kojime upućuje svoje deminerske timove tokom poplava 2014. godine na teren, iako demineri nikada nisu prošli obuku za ovu djelatnost niti su imali odgovarajuću opremu što je utvrdio i Sud.

Prema sudskom iskazu Adis Sarić je objasnio da je poslije poplava išao na vježbu FUCZ-a u Crnu Goru gdje je boravio u lošim uslovima, nakon čega je osjetio jaku prehladu. Mjesec dana kasnije dolazi u KB Safet Mujić u Mostar gdje mu se dijagnosticira apsces mozga, navodi se u prvostepenoj presudi Općinskog sud u Mostaru. Prema ocjeni vještaka Sariću su životne aktivnosti reducirane za 60%. Evo na šta se sve Sariću odrazila bolest.

“Ekstremiteti, ruka i noga, lijeva strana lica, govor, vid lijevog oka, epilepsija, fotoepilepsija i hempareza”, pojasnio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!