Denis Zvizdić na forumu u Washingtonu govorio o sigurnosnoj situaciji u BiH

Vijesti 07. dec 202114:23 0 komentara
PSBIH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovao je u Washingtonu na 20. Parlamentarno – sigurnosnom forumu, koji se održava svake godine, a čiji osnivač je Robert Pittenger, bivši član Predstavničkog doma Kongresa SAD, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Denis Zvizdić se, tokom svog obraćanja na panelu o najboljim primjerima i praksama unapređenja saradnje parlamenata, zahvalio kongresmenu Pittengeru na organizaciji Foruma i rekao da je svijet danas, više nego ikada prije, globalna zajednica i da živimo povezani na razne načine, u vrijeme četvrte industrijske revolucije i u vrijeme interneta.

“Informacija je danas najveća vrijednost, a informacije sa jednog kraja svijeta na drugi kraj svijeta putuju u roku od par sekundi. To ima velike prednosti, ali nosi sa sobom i određene izazove. Aktuelna pandemija koronavirusa uči nas da više ne postoje izolirane zajednice koje mogu biti izuzete od globalnih tokova. Također, dobar primjer globalnog poretka u kojem živimo je i ovaj Forum. Ovdje imamo priliku sresti ljude iz svih krajeva svijeta, sa zajedničkom namjerom unapređenja saradnje u različitim obavještajno-sigurnosnim aspektima, sa fokusom na parlamentarnu saradnju. To je vrlo jaka poruka da nas različitosti ujedinjuju, a nikako razdvajaju”, rekao je tokom obraćanja predsjedavajući Zvizdić i dodao da to ukazuje da su u svijetu u kakvom danas živimo saradnja i zajedničko djelovanje neophodni.

“Bez jakih parlamenata, nema jakih demokratija”

Dodao je da to posebno važi za nacionalne parlamente.

“Kao što znamo, još od Magna Carte u Velikoj Britaniji, pa do Američke i Francuske revolucije, parlamenti predstavljaju najveći stepen suvereniteta jedne države i direktnog predstavljanja volje naroda. Bez jakih parlamenata, nema jakih demokratija. A bez jakih demokratija nema uspješnog rješavanja izazova i problema 21. stoljeća. Neki od tih izazova su i teme pojedinih panela ovog Foruma. Sve su to izazovi koji se mogu prevazići, pod uslovom da parlamenti imaju aktivnu ulogu u kvalitetnoj legislativnoj regulaciji”, rekao je Zvizdić.

Izrazio je uvjerenje da nacionalni parlamenti sami nisu dovoljni i da neki od ovih izazova zahtijevaju interparlamentarnu saradnju. Spomenuo je kako regulacija kriptovaluta i prijetnje internetskoj sigurnosti nisu pitanja od interesa za samo jednu državu, već pitanje za globalnu zajednicu. Rekao je da je ista situacija i sa trgovinom ljudima i pranjem novca koji su oduvijek bili multilateralni problem.

“Upravo zbog toga nam treba jača saradnja parlamenata. U tom smislu, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kojim trenutno predsjedavam, stoji na raspolaganju za razmjenu iskustava sa drugim parlamentima i za zajedničko djelovanje po raznim pitanjima u budućnosti”, naglasio je Zvizdić.

“Multietičnost je istinski kod BiH”

Tokom obraćanja, Zvizdić je upoznao učesnike Foruma sa aktuelnom sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini, naglašavajući da je to sigurnosno pitanje za region Zapadnog Balkana, jugoistočnu Evropu i naravno za Sjedinjene Američke Države.

“U BiH ljudi različitih vjera i nacija žive zajedno gradeći društvo jednakopravnih naroda i građana zasnovano na solidarnosti i međusobnom respektu. Multietničnost je istinski kod BiH. Upravo je ta – najveća vrijednost moje domovine – a to je zajednički život jednih sa drugima, izgradnja države u kojoj različite kulture, religije i politike mogu biti zajedno i predstavljati bogatstvo u različitostima – bila često napadana u dugoj historiji BiH. Najteže i sa najvećim posljedicama, u periodu 1992. -1995. godina, sa posebnim osvrtom na genocid u Srebrenici. Poslije te krvave agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu uslijedio je Dejtonski mirovni sporazum koji je, uz ključnu ulogu Sjedinjenih Američkih Država, donio mir i stabilnost i zbog toga predstavlja najveći diplomatski uspjeh međunarodne zajednice na tlu Evrope, poslije završetka hladnog rata”, rekao je Zvizdić.

O “početku rušenja ustavno-pravnog sistema BiH”

Izjavio je i to da Dejtonski mirovni sporazum i njegov ključni aneks, Ustav BiH, su ovih dana ozbiljno ugroženi blokadom institucija BiH i kontinuiranim secesionističkim prijetnjama koje dolaze od strane funkcionera iz bh. entiteta Republika Srpska, te da je blokiran je rad Predsjedništva BiH, Vlade BiH i Parlamenta BiH.

“Provode se aktivnosti kojima se suspenduju državni zakoni, a entitetske institucije proglašavaju državnim institucijama. Jedan entitet u sastavu Bosne i Hercegovine koji se zove Republika Srpska želi da ukine državnu vojsku i formira svoju, želi da ukine Obavještajnu službu Bosne i Hercegovine i formira svoju i želi da ukine državni Sud i državno Tužilaštvo i formira svoje. To je, dame i gospodo, početak rušenja ustavno-pravnog sistema države BiH. Zamislite da u vašoj državi neka regija, kanton ili pokrajina odluči da formira svoju vojsku, svoju obavještajnu službu, da izdaje svoje pasoše i tako dalje. Naravno, to je u svakoj demokratskoj državi nezamislivo, a upravo se to događa u BiH. Jer, disolucija i destrukcija BiH, kao i rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, znače otvaranje pandorine kutije, ne samo u BiH nego na čitavom Balkanu, pa i u Evropi. Jer, bilo kakva ‘mirna disolucija Bosne i Hercegovine’ nije moguća – to znaju svi koji se ozbiljno bave pitanjem BiH i Zapadnog Balkana”, rekao je tokom obraćanja Zvizdić.

“Mir u BiH znači mir na Zapadnom Balkanu”

On je istaknuo važnost razumijevanja ozbiljnosti trenutne situacije u kojoj se nalazi BiH i čitav region Zapadnog Balkana i dodao da mir i prosperitet u Bosni i Hercegovini znači mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i u čitavoj Evropi.

“Jer, nikome ne može biti u interesu da ima nestabilnost na svojim granicama, a granica između BiH i Evropske unije, na primjer, duga je 1000 kilometara. Dakle, kompletno domaće i međunarodno pravo je na strani države BiH, na strani očuvanja njenog teritorijalnog integriteta, suvereniteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta”, rekao je Zvizdić i pozvao prisutne da djeluju u očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Potrebno je zaštiti Dejtonski sporazum i Ustav BiH, i to ne kratkoročno i ad hoc, nego je potrebno djelovati preventivno i dugoročno. Potrebno je na vrijeme prepoznati zlo i suprostaviti mu se – ne kompromisom, nego sa jasnim i odlučnim otporom. U entitetu RS u Bosni i Hercegovini je trenutno na sceni vladavina i avanturizam samo jednog političara umjesto demokratije i vladavine prava. Ja sam čovjek mira i dijaloga i dijalog smatram najboljim instrumentom za postizanje rješenja, ali kako mogu ja ili bilo ko drugi objasniti građanima BiH da neko može povlačiti poteze u cilju podjele i rušenja ustavnog poretka i da neće imati nikakve političke ili pravne posljedice”, upozorio je i naglasio da BiH mora biti u fokusu jedne ofanzivne politike koja će promovirati demokratske vrijednosti, euroatlantske integracije i vladavinu prava.

“Antiustavne aktivnosti moraju prestati odmah”

Rekao je da trenutne antiustavne aktivnosti moraju odmah prestati, jer za nekoliko mjeseci može biti kasno i dodao da je Forum pravo mjesto da se demokratski svijet upozna sa secesionističkim aktivnostima koje vode prema rušenju države BiH i mogućem novom konfliktu, te da međunarodna zajednica mora prevenirati bilo kakvu eskalaciju i povratak BiH i regiona u ponovljenu erupcija nasilja.

“Na kraju, želim posebno naglasiti da nadmoćna većina građana u BiH želi da živi u miru i sigurnosti i žele u skoroj budućnosti vidjeti BiH kao članicu EU i NATO saveza. Ja se nadam da će SAD, zajedno sa partnerima iz EU, ponovo biti lider svih pozitivnih procesa u BiH i našem regionu”, rekao je na kraju obraćanja Zvizdić.

Tokom Foruma, razmotrene su i druge teme o različitim vrstama aktuelnih globalnih sigurnosnih izazova. U radu foruma učestvovali su kongresmeni, senatori, parlamentarci iz cijelog svijeta, te eksperti i predstavnici agencija neposredno angažovanih u suprotstavljanju aktuelnim globalnim sigurnosnim izazovima, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!