Denis Zvizdić: Ovo je civilizacijska odluka

Vijesti 23. jul 202113:05 0 komentara
N1

Nakon što je Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, nametnuo dopune u Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca uslijedile su brojne reakcije. Denis Zvizdić, poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH smatra da je ovo civilizacijska odluka i odluka koja postavlja temelje sretne budućnosti u BiH.

VEZANE VIJESTI

“Riječ je o civilizacijskog odluci. Protiv nje mogu biti samo politike koje ne žele mir i stabilnost i koji jezik mržnje, negiranje genocida, koriste za političke obračune i za homogoneziranja biračkih skupina. To je civilizacijski čin koji će u narednim godinama dovesti do smanjenja tenzija i postaviti temelje za budućnost. Vrijeme je bilo za ovaj zakon jer se mora prestati sa negiranjem genocida”, rekao je Zvizdić.

Zvizdić smatra da će negativne reakcije kratko trajati i da će Zakon o negiranju genocida doprinijeti promijeni kompletne atmosfere u državi.

“Ovakva odluka je usložila situaciju u BiH, ali mislim da ti negativni efekti neće biti dugog vijeka. Ovo što čujemo od Dodika i drugih je izraz nemoći i ljutnje. Sada im je instrument političkog djelovanja uzet iz ruku i oni se sada moraju vratiti na normalne teme, ljudske, životne teme i tu gube sigurno. Zbog toga su nervozni. To je historijski momenat, historijski dan za BiH. Dugoročno… ništa neće biti isto. BiH je bila na nemirnom moru, sada ulazimo u mirnu luku. Ne može se više davati odlikovanja ratnim zločincima i promijenit će se svijest mladih ljudi. Ova odluka će biti upisana zlatnim slovima u poslijeratnoj BiH”, dodao je Zvizdić.

Odluka Inzka će doprinijeti povećanju stabilnosti u BiH, poručio je Denis Zvizdić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!