Der Spiegel: Bosanski Srbi se igraju s vatrom

Vijesti 27. okt 202119:18 > 20:18 0 komentara
N1

Politička kriza i rast tenzija u Bosni i Hercegovini, prijetnje otcijepljenjem i ratnohuškačka retorika sve češća su tema o kojoj izvještavaju mediji u zemlji, ali situaciju s velikom pažnjom prate i strani mediji. Tekst kojeg prenosi njemački Der Spiegel podsjeća na najavljeno glasanje u entitetskoj skupštini Republike Srpske koje mogu značiti korak ka secesiji, ali visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt kaže kako namjerava jasno dati do znanja da se ovaj entitet ne može otcijepiti.

Autor teksta je sa liderom SNSD-a i članom Predsjedništva BiH Miloradom Doikom razgovarao u Banja Luci, sjedištu entitetskih institucija.

Dodik, za kojeg njemački medij tvrdi da je najmoćniji čovjek u dijelu BiH dominantno naseljenom srpskim stanovništvom, gleda na grad sa prozora svog ureda na 16. spratu. Kasnije je poslužio domaću rakiju.

Der Spiegel podsjeća kako je za samo nekoliko dana predviđeno glasanje u entitetskoj skupštini, koje bi moglo dovesti do “de-facto secesije” ovog entiteta od ostatka zemlje. Dodik želi autonomiju za Republiku Srpsku, entitet u kojem živi oko 1,2 miliona ljudi, a koji čini otprilike pola ukupne teritorije BiH.

Zemlja je opterećena siromaštvom i emigracijama, a nikad se nije u potpunosti oporavila od prošlog rata. Dodik – koji zemlju predvodi s predstavnicima druga dva naroda, za BiH kaže da je “pobačaj”. Može li se zabrinuti za gubitak vlasti na izborima naredne godine, što bi mogo ostaviti legalne reperkusije po njega, uzimajući u obzir navode o korupciji koje mu se stavljaju na teret?

“Ne postoje inkriminirajući dokazi protiv mene na sudu. Ali jedini razlog postojanja opozicije jeste da širi takve priče o meni,” kaže Dodik.

Inzistira da ne želi biti odgovoran za početak novog rata.

“Ne vjerujem u mogućnost novog političkog sukoba. Nećemo mi biti ti koji će ga pokrenuti. Za svoje ciljeve se borimo na politički način.”

“Da li je Europa spremna za potencijalno izbijanje nasilja”

Analizirajući situaciju u zemlji, autor teksta ističe kako Dodikove riječi ne djeluju previše umirujuće te kako se mnogi pitaju hoće li zemlja doći u situaciju sličnu onoj u kojoj je bila bivša Jugoslavija kada se raspala kroz seriju ratova početkom 90-tih godina. Dodaje kako situacija nije pogoršana do te mjere, ali da jeste ozbiljna i da se Dejtonski sporazum koji je uspostavio mir narušava sa svih strana.

Tekst dalje podsjeća kako je trenutna kriza počela eskalirati nametanjem izmjena Krivičnog zakona BiH, kojima je sada već bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko zabranio negiranje genocida i ratnih zločina, što je izazvalo Dodikov odgovor u vidu bojkota državnih institucija. Osim toga, dodaje autor, Dodik se nada kako će entitetska skupština izglasati odluke koje će entitetu Republika Srpska omogućiti stvaranje vlastite vojske.

S druge strane, član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić, za Dodika kaže da će njegovo “političko ludilo trajati dok ne uzme pravu terapiju” ali ne kaže da najjača stranka sa hrvatskim predznakom, HDZ BiH, na čijem je čelu Dragan Čović, također radi svoj dio posla na podrivanju temelja države, dodaje se u tekstu naslovljenom ‘Bosanski Srbi se igraju s vatrom’.

“Da li je Europa spremna za potencijalno izbijanje nasilja u ovoj osjetljivoj regiji? Ili je ovo ništa drugo nego jedna vrsta isticanja – istog onakvog kakvo smo ranije mogli vidjeti? Takva pitanja je najbolje postaviti u kampu Butmir, gdje je smještena misija EUFOR u BiH, sa 600 vojnika iz 19 zemalja”, piše Der Spiegel.

“Kroz našu misiju uspijevamo kupiti vrijeme za postizanje trajnih političkih rješenja”, kaže austrijski general major Alexander Platzer diplomatskim jezikom.

U razgovoru za Der Spiegel, Austrijanac pojašnjava kako tenzije rastu ali da niko još ne govori o oružanom sukobu. Dodaje kako su dva helikoptera u bazi EUFOR-a uglavnom u upotrebi za vježbe ili hitne slučajeve. Ipak, ističe, eskalacija ne može biti isključena.

Schmidt o potencijalnoj upotrebi bonskih ovlasti

Trenutni visoki predstavnik u BiH je Nijemac Christian Schmidt, koji je u trenutku razgovora sa novinarom Der Spiegela bio u Parizu gdje, kako je kazao, učestvuje u pregovorima za produženje EUFOR misije.

Komentirajući situaciju u zemlji, ističe kako je retorika “prilično normalna pojava u regiji” ali kako postoje razlozi za “ozbiljnu zabrinutost.”

“Stvari koje su nedavno urađene i izrečene mogu imati implikacije daleko izvan granica BiH. Međunarodni mirovni sporazum je oslabljen,” kaže Schmidt za njemački medij, te dodaje kako namjerava jasno pokazati entitetu Republika Srpska da se ne može otcijepiti.

Na pitanje zašto jednostavno ne upotrijebi ovlasti koje ima i smijeni Dodika kao člana Predsjedništva, njemački diplomat odgovara kako su bonske ovlasti zadnje rješenje i “ostaju u ladici sve dok je situacija dobra.”

Lider SNSD za Der Spiegel kaže kako protiv Schmidta nema “ništa protiv lično” ali da je on tu samo kao “obični građanin”.

“Merkel nije znala šta da radi sa Schmidtom i onda je neko došao na ideju da ga imenuje na tu poziciju.”

Europski ‘gordijski čvor’

Der Spiegel navodi kako se BiH još odavno naziva europskim ‘gordijskim čvorom’. Glavni grad Sarajevo je mjesto gdje je izvršen atentat za austrijskog prijestolonasljednika, što je dovelo do izbijanja Prvog svjetskog rata, a početkom 90-tih prošlog stoljeća zemlja je usljed etničkih tenzija iskusila nasilje. Regija koja se sastoji od šest zemalja će pokazati da li je dugotrajni mir moguć u srcu Europe.

Kako se naglašava u tekstu, ključni igrač u regiji je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koga je Angela Merkel označila kao faktorom stabilnosti u regiji, a koji je “vješt u iskorištavanju očite prevrtljivosti EU – raspirujući sukobe a zatim rješavajući tenzije.”

“Čini se malo vjerovatnim da su Srbija ili Rusija, njen tradicionalni saveznik, zaista zainteresirane za nezavisnu Republiku Srpsku. Ali, u pregovorima s Briselom ili Vašingtonom, destabilizirajući faktor poput Dodika pomaže da se prikaže njihov značaj u održavanju mira u regiji”, dodaje autor teksta.

Uprokos tenzijama, većina u zemlji se nada kako će zdrav razum presuditi. U Republici Srpskoj su ranije ovog mjeseca održani protesti protiv Dodika i korupcije u koju je navodno umiješan. U drugom dijelu zemlje, tačnije u Sarajevu, mnogi također odbijaju da pridaju pažnju huškačima.

U izjavi za Der Spiegel, premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, čiji je ured smješten u zgradi do Predsjedništva BiH, naglašava kako se Dodik uvijek pred izbore “igrao sa otcjepljenjem” ali smatra kako bi ovaj put “mogao ići do kraja”.

Ipak, ne vjeruje u mogućnost rata.

“Dodik je pomalo lud, ali nije glup. On neće ovdje dovesti ruske vojnike, a nema dovoljno svojih ljudi.”

Na kraju razgovora za njemački list, Dodik kaže da dok god je on na poziciji učinit će sve kako sudbina Srba ne bi bila uzeta iz njihovih ruku.

“Neodgovorne odluke stranaca koji nemaju izborni legitimitet i koji pokušavaju stvoriti od Bosne i Hercegovine muslimansku zemlju će se suočiti sa otporom,” zaključuje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!