Der Standard: Bosanci se ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope

Vijesti 01. nov 202118:17 1 komentar
Anadolija

Vijest da će njemački predsjednik uručiti priznanje izraelskom historičaru Gideonu Greifu, predsjednik komisije o Srebrenici koju je uspostavila vlada BiH entiteta Republika Srpska, “izaziva zgražanje” među porodicama žrtava genocida u Bosni i Hercegovini koje se “ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope” zbog izostanka pomoći međunarodne zajednice uslijed pokušaja da se uništi država, piše austrijski Der Standard.

“Nacionalisti koji još uvijek slijede stare ratne ciljeve godinama pokušavaju umanjiti razmjere zločina i veličati ratne zločince,” piše novinarka Adelheid Wolfl, te navodi da je bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko uveo zakon koji zabranjuje negiranje ratnih zločina u BiH, a da je od donošenja ovog zakona smanjen nivo negiranja i veličanja ratnih zločina u zemlji.

Ona jer također podsjetila na činjenicu da je Menachem Z. Rosensaft, potpredsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa, “u potpunosti odbacio” zaključke u izvještaju Greifove komisije te ga nazvao “sramotnim”.

“(Milorad) Dodik, koji je proteklih sedmica prijetio da će otcijepiti Republiku Srpsku i tako ostvariti stari ratni cilj Velike Srbije, godinama pokušava da umanji značaj zločina nad ljudima muslimanskog ili katoličkog imena u Bosni i Hercegovini kako bi kako bi se stvorio veći legitimitet za Republiku Srpsku. Ovi revizionisti poput Dodika su u više navrata tvrdili da je genocid u Srebrenici rezultat napada Armije Bosne i Hercegovine.”

“Austrijski pisac Peter Handke, koji je govorio o “osvetničkom masakru”, također je slijedio ovu grubu tezu. S obzirom na Dodikov pokušaj da uništi bosansku državu i izostanak pomoći međunarodne zajednice po ovom pitanju, mnogi Bosanci se ovih dana ponovo osjećaju izdanim i napuštenim od Evrope,” piše Wolfl.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare