Der Standard: Tenzije u BiH zbog Dodikovog stava po pitanju Ukrajine

Vijesti 03. mar 202219:53 0 komentara
N1

Sigurnosni stručnjaci već mjesecima upozoravaju da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao stvoriti zonu nesigurnosti na Balkanu uz pomoć člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, navodi austrijski list Der Standard.

Novinarka Adelheid Wolfl navodi da je Dodik u srijedu napustio sjednicu Predsjedništva BiH jer su druga dva člana odbila njegov zahtjev da se pitanje Ukrajine stavi na dnevni red.

“Proruski, krajnje desničarski političar, kojeg dugi niz godina podržava režim ruskog predsjednika Vladimira Putina, tražio je da Bosna i Hercegovina zauzme “neutralan” stav od početka agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine”, piše ona za Der Standard, te dodaje da su druga dva člana Predsjedništva podržali sve sankcije i mjere protiv Rusije.

Navodi se da je Dodik rekao kako je odbijanje rasprave o Ukrajini u Predsjedništvu izazvalo ozbiljnu krizu i da je neustavno, a Wolfl ocjenjuje da je on “očigledno htio stvoriti sukob”.

Dodaje se da je predsjedavajući Željko Komšić kasnije izjavio da je Dodik rekao da su na teritoriji Ukrajine nastale dvije nove države, što je u suprotnosti s poštovanjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Wolfl piše da “Dodik već dugi niz godina pokušava da uništi državu Bosnu i Hercegovinu” želeći da otcijepi entitet Republiku Srpsku, te da je od oktobra prošle godine počeo preduzimati “konkretne korake” da se entitet povuče iz državnih institucija.

“Diplomate danima upozoravaju da bi i Rusija mogla priznati Republiku Srpsku kao nezavisnu državu ili da bi Dodik situaciju u Ukrajini mogao iskoristiti za svoje projekte secesije”, piše ona, te dodaje da je Dodik je posljednjih dana govorio o “histeriji zapadnih saveznika” u vezi sa odnosom prema Rusiji i Ukrajini.

“Stručnjaci za sigurnost već mjesecima upozoravaju da bi Putin mogao uz pomoć Dodika stvoriti drugu zonu nesigurnosti na Balkanu”, piše Wolfl, uz objašnjenje da je Dodik već godinama pod američkim sankcijama.

Ona objašnjava da EU i dalje nije uvela nikakve sankcije Dodiku, “dijelom zato što Dodika podržava Mađarska, a dijelom i Hrvatska”.

“Ali s obzirom na nestabilnu situaciju zbog rata u Ukrajini, diplomatski krugovi sada razmatraju brzu implementaciju ciljanih sankcija – uključujući blokiranje Swift podataka. Visoki predstavnik Christian Schmidt mogao bi i da suspenduje Dodika, ali i institucije Republike Srpske, kako bi spriječio preduzimanje koraka za proglašenje nezavisnosti”, piše ona.

“Upadljiv je porast vazdušnog saobraćaja između Beograda i Moskve poslednjih dana. Air Serbia je skoro udvostručila letove jer je Srbija jedna od rijetkih evropskih zemalja koja nije zatvorila vazdušni prostor za ruske avione”, primjetila je Wolfl.

Ona navodi da su u Srbiji “desničarski ekstremisti nedavno na demonstracijama podržali invaziju ruskih trupa u Ukrajini” te da su izjavili da se Putin bori protiv “nacističke i prozapadne vlade”.

“Mediji u Srbiji koji su bliski vladi također podržavaju invaziju Rusije na Ukrajinu. Oni su Putinove akcije opisali kao “odgovor na prijetnje NATO-a”. Tabloid “Informer” čak je otišao toliko daleko da je tvrdio da je Ukrajina napala Rusiju”, piše ona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!