Derek Chollet stigao u Predsjedništvo BiH, Dodik dobro raspoložen

Vijesti 16. nov 202116:29 > 16:30 2 komentara
N1

Savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Derek Chollet, koji je jučer stigao u posjetu Bosni i Hercegovini, danas se u Sarajevu u poslijepodnevnim satima susreo sa članovima Predsjedništva BiH.

Cholleta su u Predsjedništvu BiH dočekala sva tri člana – predsjedavajući željko komšić, te preostala dva člana Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Ekipa N1 je na terenu zabilježila i to da je Dodik bio vidno raspoložen uoči susreta s američkim zvaničnicima u Predsjedništvu BiH.

Savjetnik američkog državnog sekretara dolaskom u BiH želi potvrditi podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvati čelnike zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.

Osim Cholleta, na sastanak su stigli i američki ambasador u Sarajevu Matthew Palmer i američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar. Također je planirano da Šefik Džaferović nakon sastanka da izjavu za javnost.

Chollet se jučer susreo i sa Christianom Schmidtom, visokim predstavnikom u BiH i tim povodom izrazio snažnu podršku američke vlade njegovom mandatu, uključujući potrebu za vitalnim ekonomskim, izbornim i antikorupcijskim reformama.

N1
N1
N1
N1

Prema najavi Ambasade SAD-a u BiH, Chollet bi u BiH trebao boraviti do srijede, 17. novembra, i tokom sastanaka s visokim državnim dužnosnicima naglasiti da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana.

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka povlačenjem iz državnih institucija, mogao prekršiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti poteškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore te predstavlja izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare