Dervo Sejdić uputio svoj prijedlog za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH

Vijesti 09. feb 202215:04 0 komentara
N1

Dervo Sjedić, predsjednik Romskog informativnog centra Kali Sara, uputio je Interresornoj grupi za izmjenu Izbornog zakona BiH prijedlog amandmana na ograničenu izmjenu Ustava i Izbornog zakona BiH.

Kako navodi u dokumentu, prijedlog je uskladio sa Odlukom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH iz 2009. godine.

“Ustavne izmjene bi bile zapravo rotacija riječi u već sadržanoj Preambuli Ustava”, naveo je.

Tako bi postojeći dio Preambule glasio “Bosna i Hercegovina je demokratska i socijalna država njenih grđana, konstitutivnih naroda Bošnjaka, Hrvata i Srba i nacionalnih manjina”.

Izmjene za Dom naroda glase: “Dom naroda se sastoji od 4 kluba i to: klub Bošnjaka, klub Hrvata, klub Srba i klub nacionalnih manjina i građana”.

Za Predstavnički dom predlaže sljedeće: “Predstavnički dom sastoji se od 46 članova i to 30 članova sa područja Federacije, od kojih se 28 članova bpripadnika konstitutivnih naroda plus dva člana pripadnika NM i građana, a 16 sa teritorije Republike Srpske od kojih je 14 članova Srba plus dva člana pripadnika NM i građana”.

Kada je riječ i Predsjedništvu BiH, navodi kako se ono sastoji od tri člana – dva člana koji se svaki biraju neposredno sa teritorije Federacije, i jednog član koji se bira neposredno sa teritorije Republike Srpske. Etnički prefiksi se brišu.

Detaljan prijedlog pogledajte u dokumentu. PRIJEDLOG USTAVNIH PROMJENA 2022

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!