Deseta je godišnjica stradanja pet mladića u avionskoj nesreći

Vijesti 20. maj 202219:10 0 komentara

Deseta je godišnjica stradanja pet mladića, pilota, dvojice instruktora i dvojice padobranaca kod aerodroma u Zalužanima kod Banjeluke. Iako su stručnjaci utvrdili uzroke nesreće, dosad nitko nije procesuiran. Nezadovoljne i porodice i istražitelji. Iz Tužilaštva BiH traže novac za plaćanje vještaka.

Nemanja Goronja, Alen Crnalić, Stefan Karanović, Nikola Stević i Srđan Kosić. Najstariji je imao 32 godine, a najmlađi Srđan imao je 18. Vezala ih je ljubav prema letenju, a danas njihove porodice okuplja mjesto stradanja, tu zatičemo Srđanovu baku.

N1

“Ustajem sa njegovim likom pred očima, liježem sa njegovim likom. To je bilo dijete za priču, teško je ono dijete bilo naći. Nikad se još ne zna, nikad ništa. Baš sam neki dan pričala sa sinom i snahom. Zna se ali se šuti. Šta je tu je. Njega nema, namirti ga niko ne moće”, kazala je Ana Kosić.

Prvi čovjek tima koji je vodio istragu kaže, sve je utvrđeno, imena ne može pominjati, to je na Tužilaštvu kaže, ali čitav niz propusta poznat je u javnosti.

N1

“Taj avion je koristio auto gorivo umjesto avio goriva, to može biti uredu, ali su proizvođači rekli ne možemo vam priznati osiguranje, ako to koristite, oni su i dalje koristili. Pilot koji je vozio nije bio adekvatno obučen za taj posao, i treće, avion nije mogao biti registrovan, imao je toliko problema, nedostataka da nije smio biti registrovan, Direkcija civilne avijacije mu je izdala dozvolu”, kazao je Omer Kulić, šef istražnog tima.

Iz Tužilaštva BiH poručuju, postupajuća tužiteljica poduzela je niz radnji u ovom slučaju:

“Također, v.d. glavnog tužitelja, dao je instrukcije da se što prije pronađe riješenje za plaćanje stručnog vještačenja u ovom predmetu, kako bi se mogle nastaviti aktivnosti u pravcu donošenja tužiteljske odluke, s obzirom na veliki protok vremena, od navedenog događaja.”

“Bruka i sramota pravosuđa. Ma nije više ni bruka i sramota, to je krivično djelo ono što rade, a vidite da ne rade ništa”, dodao je Kulić.

Ovo je jedna od najvećih avionskih nereća koje su se dogodile proteklih decenija na području BiH. Pad aviona u kome je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski i nesreća u zalužanima ispisale su crna slova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!